Architectures of Noise is gecureerd door Evelina Rajca en mogelijk gemaakt in samenwerking met:

Clara Palli
Pierfrancesco Gava
Arefeh Riahi and Sher Doruff
Ellington Mingus
Susanna Schoenberg
Thomas Hawranke
Lillian Rosa, Gudrun Schoppe in samenwerking met Samer Makarem
Evelina Rajca in correspondententie met Felipe González and Konrad Bohley en genodigden.

De ingebedde taal binnen hedendaagse geloofssystemen en hun categoriseringsprocessen vormen een diepgaande vorm van het zelfgevoel en de ervaring van samenhang. Taal is een onderdeel van cultuur; wanneer het constant in beweging is, maakt het ook nieuwe verbeeldingen mogelijk.

Door specifieke technische systemen worden cruciale aspecten van taal begrenst en op hun plaats bevestigt. Deze zorgen ervoor dat een consistentie wordt bereikt om de productie van zogenaamde “pure” – en dus als waarheid veronderstelde – kennissystemen te kunnen classificeren en beheersen. Bij een poging om “een wereld die telt” te produceren, wordt waardevolle kennis vaak gedefinieerd als het vermogen om toekomstige prestaties te voorspellen – d.w.z. het detecteren van mentale situaties en mogelijke voorkeuren voor toekomstig gedrag (d.w.z. beweging, (on)gehoorzaamheid en consumptie).

Het verbeteren van gezondheid wordt zo vaak uitgedrukt als de drijfveer achter elke nieuwe ‘progressieve’ revolutie of keerpunt. Echter, geen enkel gevoel of gedraging vertaalt zich puur in getallen; er zijn geen universele waardes in menselijk emoties en uiterlijkheden.

Door binnen deze nauwkeurige categorisaties door te gaan, en te doen alsof er specifieke patronen en categorieën bestaan in de oceaan van ‘datafication’, wordt de transformatie van de omgeving en de in- en uitsluitingen van individuele identiteiten mogelijk. Herhaling maakt het gemakkelijker om valse informatie om te zetten in het collectieve geheugen, deel uit te maken van ondeugdelijke realiteiten en betrokken te raken bij oneerlijke associaties.

Maar de soevereiniteit van de interpretaties zijn leidend. Hierbij spelen communicatie, moraal en ambiguïteit een cruciale rol. De processen van percipiëren, voelen en weten raken steeds dieper verstrengeld wanneer (nieuwe) technologieën – met name media en instrumenten – middels worden van automatisering, consumptie, toezicht, bio-politiek en het nastreven van (on)recht. Ruis kan worden gezien als een potentieel voor meer diverse communicatieculturen, maar is ook een sterk waarschuwingssignaal voor het epistemische zijdelinge onrecht veroorzaakt door menselijke onwetendheid op een ongekende schaal.

In de afgelopen en in de komende maanden werken de deelnemers van Architectures of Noise individueel en collectief in op kunst gebaseerde onderzoeksprocessen. Het gaat hierbij om leessessies, wandelingen, gesprekken, vergezeld door architecturale en sculpturale interventies, performances, workshops en experimenten, gefocust op de ‘experiri’ (ervaring), rede, en resonantie binnen het publieke en private domein.

Tijdens de zomersessie in W139 worden artefacten van diverse maar onderling verbonden aspecten van deze genealogieën van ervaring en epistemische architecturen gedeeld met het publiek. Er wordt onderzocht hoe deze gespecialiseerde en soms ook ambigue instrumenten (i.e., taal, wetten) materialiteiten en politieke concepten die uit het verleden zijn uitgekristalliseerd, de toekomstige vooruitgang beïnvloeden.

Architectures of Noise – Oscillations between knowledge and realities
Phase one: Codex of ambiguity 

28 juli – 15 augustus
open elke dag van 12 – 18h


POLAR ROOM | WhatDoYouFightFor?

Lillian Rosa, Gudrun Schoppe in samenwerking met Samer Makarem

“Wat stelt mensen in staat om het hart te zijn van een burgermaatschappij die nodige veranderingen in de wereld teweegbrengt?” 

Dit is het hoofdthema van het interdisciplinaire kunstwerk WhatDoYouFightFor? door Lillian Rosa en Gudrun Schoppe. In vervolg op de documentaire (R)EVOLUTION en een reeks evenementen in Berlijn, gebruiken zij hun collectieve (digitale) Artist in Residency in Amsterdam als uitgangspunt voor het ontwikkelen van een serie filmportretten met burgers uit de hele wereld die zich inzetten voor acties rondom democratie, duurzaamheid en burgerrechten.

In samenwerking met de Libanese activist Samer Makarem en zijn netwerk – die zich bezighouden met het leiden van een civiele alliantie voor de wederopbouw en opbouw van een burgerlijke staat zonder corruptie, maar met burgerrechten en democratie – delen zij artefacten van het lopende collectieve onderzoek in de Polar Room van W139 in het kader van hun gezamenlijke (digitale) residentie.


PALINDROME | PERFORMANCE  29 JULY / 16H

Sher Doruff and Arefeh Riahi 

In een samenwerking met kunstenaar en onderzoeker Sher Doruff onderzocht Arefeh Riahi de onzekerheid van taal en haar potentie om zich te verzetten tegen archivistische manieren van communicatie. Wat betekenen ‘beperking’ en ‘consolidatie’ in relatie tot taal? Op welke manieren manifesteren grenzen zich binnen taal? In elke vorm van taal is een proces van insluiting en uitsluiting. Bestaat er zoiets als een hefboom uitsluitend om dit proces van ‘othering’ binnen de structuur zelf te weerstaan?

Het onderzoek manifesteert zich als een constellatie van samenhangende componenten – een site-specific performance die een residu-installatie achterlaat, vergezeld door een geluidscompositie en een videoproductie. Hoewel elk onderdeel kan worden opgevat als een op zichzelf staand werk, fungeren ze ook als annotaties en een herinnering aan het samenwerkingsproces. In dit opzicht bestaan de werken ook binnen een zelfreferentiële dialoog met elkaar.

De performance op 29 juli vindt plaats op een glazen grens tussen binnen en buiten, gelegen aan de ingang van de W139. Het publiek wordt zo uitgebreid tot het voorbijgaande publiek, dat het werk vanaf de straat door de ramen van W139 kan bekijken.


(afbeelding: Pierfrancesco Gava, PURE GESTURE)

Image credit: Naji Al-Ali – Handala

Solidarity Statement with Palestine 

Solidariteitsverklaring met Palestina

W139 veroordeelt wat Human Rights Watch heeft geïdentificeerd als misdaden tegen de menselijkheid, begaan door de staat Israël en gewelddadige extremisten tegenover de Palestijnen. We vinden het dringend nodig om solidair te zijn tegen het geweld en de moorden die in Palestina worden gepleegd.

We willen onze stem verheffen voor het Palestijnse volk en de demonstranten die zich verzetten tegen decennia van Israëlische kolonialiserende bezetting. Als een door kunstenaars gerunde ruimte – gevoelig voor de kwesties van autonomie en het recht op zelfbeschikking – voelen we de noodzaak om betrokken te zijn bij de problemen waarmee we te maken hebben binnen onze individuele en collectieve praktijken. We roepen kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland op om hun gevoeligheden en verbeeldingskracht te gebruiken om voor zichzelf en anderen de noodzaak van solidariteit met de bevolking van Palestina te vertolken.

We onderschrijven de verklaring zoals voor het eerst werd gepubliceerd en verspreid door het Graduate Gender Programme en de Nederlandse Onderzoekschool voor Genderstudies Universiteit Utrecht, Nederland. We moedigen de kunstgemeenschap en culturele platforms sterk aan om zich bij deze solidariteitscampagne aan te sluiten. Organisaties en verenigingen die de verklaring willen onderschrijven, kunnen een e-mail sturen naar:palestinesolidarity_genderstudiesuu@protonmail.com


بيان تضامنيّ مع فلسطين وشعبها

تُدين مؤسسة ال W139 في امستردام ما صدَّقََتْهُ هيومن رايتس ووتش (مراقبة حقوق الإنسان) مناهضةً بالجرائم ضد الإنسانيّة التي ترتكبها إسرائيل والمتطرفون العنيفون ضد الفلسطينيين. نحن نرى ضرورةً ملحةً للتكاتف والتضامن ضد أعمال العنف والقتل المُرتَكَبَةِ في فلسطين.

نرفع أصواتنا تضامناً مع الشعب الفلسطينيّ والمتظاهرين مقاومةً لعقودٍ من الاحتلال الاستعماريّ الإسرائيليّ. كمساحة ثقافيّة ومجتمع فنيّ، نحن نتعامل بحساسيّة مع قضايا تعني الاستقلاليّة والحريّة والحق في تقرير المصير، لذا نشعر بضرورة الانخراط الفعليّ في هذه القضايا التي نتعامل معها ضمن ممارساتِنا الفنيّة الفرديّة والجماعيّة. وبموجب هذا، ندعو الفنانات والفنانين والمؤسسات الثقافيّة والفنيّة في هولندا إلى استخدام أحاسيسهم وخيالهم لدعم وتعزيز ضرورة التضامن مع شعب فلسطين في محيط مجالاتهم  وفي الأوساطِ الاخرى.

إننا نؤيد تمامًا البيان الصادر عن برنامج العلوم الجندريّة ومركز الأبحاث الهولنديّة لدراسات العلوم الجندريّة لجامعة أوتريخت في هولندا. كما ونُشَجِعُ بقوةٍ كافةَ المجتمع الفنيّ والمنصات الثقافيّة للانضمامِ إلى هذه الحملةِ التضامنيّة.

بإمكانِ المنظمات والجمعيات الراغبة في المصادقة على البيان إرسال رسالة إلى البريد إلكترونيّ: palestinesolidarity_genderstudiesuu@protonmail.com

Steun ons

VERWACHT

Space Camp
Platform BK
29 augustus

Verbogen Verbrijzeld
Philip Vermeulen
10 september – 1 oktober

In-between
groepstentoonstelling
22 oktober – 28 november