Dead Skin Cash — 28 januari t/m 19 maart 2023

Wij mensen werpen onze dode huid af, of dat nou vrijwillig of onvrijwillig is. In deze tentoonstelling nemen Ghita Skali en Salim Bayri dit als uitgangspunt om de ambiguïteit rondom onze relatie tot dode huid uit te vergroten—de spanningsvelden tussen acceptatie en afwijzing (sommigen houden het, anderen schrobben het weg), tussen de nabijheid en verwaarlozing ervan, tussen onze onverschilligheid en de onstuitbare productie ervan, tussen onze (soms obsessieve) zorg ervoor en de afkeer ervan zodra het het lichaam verlaat.

Netwerken voor het verzamelen van dode huid—voor 20 euro per gram— zijn ontstaan via geruchten, online advertenties, visitekaartjes en stickers die door de gehele stad zijn verspreid, met de slogan: “Get money for your dead skin.” Een naïeve poging om een nieuw soort valuta te creëren en tegelijkertijd om overheidsgeld om te leiden en her te verdelen onder mensen die uit nieuwsgierigheid, noodzaak of vermaak wilden participeren. Binnen deze context wordt een intiem en direct materiaal als huid een mogelijk handelsartikel. Hoe smerig kan geld zijn?

Wat gebeurt er als er een waarde wordt toegekend aan iets dat we uit ons lichaam stoten? Wanneer de mogelijkheid ontstaat om een beloning te krijgen voor iets dat gewoonlijk wordt weggegooid, ontstaan dilemma’s over economische belangen, integriteit, ethiek, arbeid en uitbuiting—weerklinkend in de Engelse metafoor “selling your own skin“. Ondanks het verleidelijke aanbod hadden sommige mensen geen interesse in de uitwisseling, wat de vraag opriep: “Wie kan het zich veroorloven zijn eigen huid niet te verkopen?”.

De tentoonstelling bestaat volledig uit nieuwe werken. Een “Dead Skin Cash” informatiebalie is bedrukt met grote textielen die lijken op luchtfoto’s van landschappen, maar die in feite gemaakt zijn van dode huid-monsters van participanten.

Binnenin lege emmers hoor je opgenomen stemmen; gesprekken met vreemden van afkeer en vermaak, verwarring van nagelsalons en meningen van een dermatoloog. Boven bevinden zich in een ‘klassieke’ tentoonstellingsruimte collages die gemaakt zijn met gevonden afbeeldingen en de verzamelde dode huid. Verder in de expositie toont de video “Semiotics of the Hammam“—een directe reactie op “Semiotics of the Kitchen” van Martha Rosler”—een personage dat gevangen zit in een droge hammam en geïrriteerd hulpmiddelen voor hygiëne presenteert die gaandeweg steeds meer op wapens beginnen te lijken.

Visuele identiteit door Oriol Cabarrocas.

Deze expositie wordt gesupport door Gemeente Amsterdam, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds and Amsterdam Fonds voor de Kunst.

aankomend

22 april – 18 juni
Substitutes – Philipp Gufler

De tentoonstelling gaat in op queer geschiedenis, discoursen rond het lichaam, de ‘normering’ van lichamen, gender en seksualiteit. Substitutes brengt kunstenaars van verschillende generaties en werkend in verschillende media samen om deze discoursen te contextualiseren en ermee in gesprek te gaan. Het startpunt van de tentoonstelling is een nieuw werk van Philipp dat speciaal voor Substitutes gemaakt zal worden en zijn grootste werk tot nu toe zal zijn. Onder de uitgenodigde kunstenaars bevinden zich Lorenza Böttner, Johannes Büttner, Johanna Gonschorek, Elisár von Kupffer, Rabe perplexum, Louwrien Wijers en Bruno Zhu.

herfst 2023
Art Market – Farida Sedoc

De tentoonstelling wil een discursieve ruimte creëren waarin we delen, kennis uitwisselen en leren over manieren van bestaan onder precaire omstandigheden. Via een open oproep zullen kunstenaars, ontwerpers en culturele werkers worden uitgenodigd om in een marktomgeving te verkopen wat ze willen, maar altijd met de “geef en neem”-dynamiek van de kunsteconomie in gedachten.

openingstijden

28 januari – 19 maart
Dinsdag – zondag 12:00-18:00

publieksprogramma

Dead Skin Collection Days — Elke openingsdag van de tentoonstelling

Tijdens de openingsdagen en -tijden van de tentoonstelling kunnen bezoekers hun dode huid verkopen of doneren met behulp van onze ‘dead skin collection kits’. U kunt uw dode huid in de tentoonstellingsruimte verwijderen, laten wegen en documenteren door onze tentoonstellingshost, en hiermee wat geld ontvangen.

“Who can afford to not sell their own skin?” — Elke dinsdag van 18:00-19:00

Zes kunstenaars worden uitgenodigd om te reageren op de vraag “Who can afford to not sell their own skin?” door een playlist van audiovisueel materiaal samen te stellen voor dit wekelijkse programma van screenings. Het schema en de uitgenodigde kunstenaars zijn als volgt:

Dinsdag 31 januariMariana Penas Charrua 

Dinsdag 7 februariSophie Soobramanien 

Dinsdag 14 februari Jay Tan

Dinsdag 21 februari Nolwenn Vuillier 

Dinsdag 28 februari G 

Dinsdag 7 maartHenna Hyvärinen

A Reality Through Words and Images — Woensdag 8 maart van 20:00 tot 22:00

Een fundraiser voor vrouwenrechten in Iran en groepsscreening van experimentele documentaires, essay films en poëzie van Iraanse kunstenaars. Met videowerk van Mehraneh Atashi, Amirali Ghasemi, Mahoor Mirshakkak, VidAmir, and Gelare Khoshgozaran. Dit evenement is samengesteld door Vida Kashani en wordt gehouden in Dead Skin Cash. 

Voor meer informatie klik hier.

Two Square Metres — dinsdag 14 maart van 20:00 tot 21:30

Een gesprek met dermatoloog Dr. Marco van Coevorden, multidisciplinair kunstenaar Ezzam Rahman en kunstenaars Salim Bayri en Ghita Skali over dermatologie en dode huid.

Koop hier de kaartje.

Fondsenwerver voor Syrië en Turkije

W139 verkoopt gezeefdrukte t-shirts ontworpen door de kunstenaar EMIRHAKIN om geld in te zamelen voor Turkije en Syrië na de recente dubbele aardbeving. 80% van de opbrengst gaat naar Artists in Solidarity.

Klik hier voor meer informatie.

Aanmelden voor Nieuwsbrief