Laden Evenementen
Tentoonstelling, Sonic Acts 2022

Sonic Acts 2022

W139 host samen met twee andere locaties, Zone2Source en Het HEM, de Sonic Acts Biënnale tentoonstelling one sun after another tussen 30 september en 23 oktober 2022. De tentoonstelling vertrekt vanuit het langlopende Sonic Acts onderzoekstraject over vervuiling en focust op de onlosmakelijke verbanden tussen vervuiling en tijd. Vervuiling is een proces dat zich meestal pas manifesteert lang nadat het is begonnen en vaak op indirecte manieren.

one sun after another raakt aan de diepe, reële en geologische tijd, omarmt non-lineariteit, fluctuatie en poreusheid, en maakt ruimte voor lekken. Het beeld van de zon – als teken van hoop, gloeiend zonder te verbranden, doordrongen van warmte – voedt de verbeelding en brengt leven voort.

one sun after another overweegt meerdere incarnaties van tijd, luistert naar een meeslepend luchtkoor van bijen, volgt een microbe ingebed in lithium op zijn reis van een Chileense mijn naar een digitaal apparaat, en duikt in deep time middels in lood gevatte nucleaire kokosnoten van het Bikini Atol. Het artistieke onderzoek traceert de afkomst van de uitlaatgassen die door de olie- en andere extractieve economieën worden geproduceerd, terwijl op andere plaatsen wordt gespeculeerd over minerale depots van Groenland die nu toegankelijk zijn geworden door het smeltende ijs. In het Canadese Noordpoolgebied volgen visuele verhalen de getijdenbewegingen op monumentale ijsmuren, begeleid door een kakofonie van veldopnames uit de omgeving. Daarnaast worden bezoekers uitgenodigd voor een vrolijke meditatie over de aanwezigheid, het voelen en buigen van tijd, voordat ze stroomafwaarts afdrijven waar de tentoonstelling de tijd nog verderrekt. Immersieve kunstwerken verkennen de giftige cycli van het water en rekken middels hybride instrumenten en sub-aquatische versterking de innerlijke tijd op.

De tentoonstelling is verspreid over drie locaties.

Sonic Acts 
De Sonic Acts Biënnale 2022 vindt in oktober plaats op verschillende locaties en bestaat uit drie weekenden met openingen van tentoonstellingen, optredens en lezingen die vergezeld zullen gaan van geluidsinstallaties in binnen- en buitenlucht, presentaties van kunstenaars, workshops, excursies en nog meer evenementen die nog zullen worden aangekondigd. sonicacts.com

Sonic Acts Biennial 2022 wordt ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Podiumkunsten, Paradiso, W139, Het HEM, Likeminds, OT301, Zone2Source, en Singelkerk. Medegefinancierd door het Erasmus+ programma van de Europese Unie.

Foto’s door Elodie Vreeburg en George Knegtel.