Laden Evenementen
Performance, Substitutes

Keeping Up With The Virus

“For six years already I have been moving and becoming with HIV.”

Keeping up with the Virus onderzoekt onderlinge afhankelijkheid, het zoeken naar verbinding, het nemen van risico’s en solidariteit. Met het virus als belichaamde metafoor in het lichaam van de kunstenaar—in een tijdperk van ondetecteerbaarheid—wil Adamczak in de performance de genealogie en dramaturgie van leven met HIV door de jaren heen activeren.

Szymon Adamczak (1991, hij/hem, PL/NL) is een queer dramaturg, schrijver, theater- en performancemaker die in verschillende disciplines werkt. Hij is geïnteresseerd in cultuur rondom HIV en transnationaal queer activisme. Hij is alum van DAS Theater en een huidige fellow van THIRD, een programma voor artistic researchers aangeboden door DAS Research. Als dramaturg is hij gespecialiseerd in het ontwerpen van artistieke processen, (non)verbaal, intiem en documentair werk. In zijn eigen creaties verweeft Szymon poëtische verbeelding, visuele gevoeligheid, theorie en fysieke performance met elkaar. Van 2017 tot 2021 ontwikkelde en presenteerde hij de voorstelling An Ongoing Song met Billy Mullaney. Hij werkt nu als artistiek coördinator van IPOP, een praktijkgericht, onderzoeks- en workshopsprogramma ter bevordering van queer educatie aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Szymon woont in Nederland en is vrijwilliger voor de HIV Vereniging. Momenteel doet Szymon onderzoek naar Bob Mellors, medeoprichter van het Gay Liberation Front UK, zijn leven en activisme en zijn uiteindelijke tragische dood in Warschau in 1996.

Foto’s door Elodie Vreeburg.

Visuele identiteit door Jacob Hoving.

Substitutes wordt ondersteund door Mondriaan Fonds, Gieskes-Strijbis Fonds, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Goethe Institut, Centro Elisarion, Pro Elisarion Association, Monacensia im Hildebrandhaus, Forum Queeres Archiv München, Grafisch Atelier Hilversum en Fonds21.