Laden Evenementen
Evenement, Refresh

Refresh Amsterdam # 2

Bidnan3eesh – بدنا نعيش (WE WANT TO LIVE), 2022

Het neonkunstwerk met de Arabische tekst بدنا نعيش (Wij willen leven) is gemaakt door beeldend kunstenaar Susanne Khalil Yusef. Het ontwerp van het neon is gebaseerd op de handgeschreven tekst van Hamza, een bevriende kunstenaar van Khalil Yusef die in de Gazastrook leeft. ‘Wij willen leven’ is een hartenkreet die haar inspireerde tot het maken van dit kunstwerk. Onder de Israëlische bezetting van Palestina zijn de leefomstandigheden slecht en onveilig, vaak al een leven lang de realiteit voor veel inwoners.

Als tegenhanger van dit geweld maakt Khalil Yusef vrolijk ogende installaties, waarin zij gebruikmaakt van veel kleur en uiteenlopende materialen, van tapijt tot glas, maar ook keramiek en videowerk. Achter haar felgekleurde werken gaat echter een wereld schuil van dreiging, ontheemding en angst.

De installatie We Come in Pieces (2023) van Khalil Yusef is te bezoeken in het Amsterdam Museum. Andere versies van het neonkunstwerk zijn te zien bij ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose en OBA Oosterdok.

Dit werk is onderdeel van de kunstmanifestatie Refresh Amsterdam #2, waarbij kunstenaars, geselecteerd door middel van een open oproep, werk maken rond Amsterdamse stadscultuur. Het thema van deze tweede editie is War & Conflict. Refresh Amsterdam is een initiatief van het Amsterdam Museum in samenwerking met meer dan 20 cultuurinstellingen in de stad. Kijk voor meer informatie op www.amsterdammuseum.nl