Laden Evenementen
Workshop, People's Forum

How-to Workshopprogramma

Elke vrijdag van 12:00 tot 16:00 wordt in het wekelijkse how-to workshopprogramma geëxperimenteerd met alternatieve manieren van economische zelfredzaamheid binnen het culturele veld en daarbuiten, in samenwerking met verschillende Amsterdamse makers en experts. De workshops worden in het Nederlands/Engels gegeven.

Visuele identiteit door Erik de Hart.


24 november 2023
How To Negotiate?
Astrid Elburg

Wat zijn de regels, waar zit de rek en hoe bepaal je jouw waarde? — Een workshop door Toezichthouder Astrid Elburg, Voorzitter van het Rijksmuseum Muiderslot.

Astrid Elburg is organisatie-adviseur in ethisch, strategisch en persoonlijk leiderschap. Zij brengt individuen en organisaties in beweging middels praktijkgerichte en werkbare concepten. Daarnaast is ze reeds jaren honours docent aan de VU, waar ze ‘Vorming in vloeibare tijden’ doceert, dat handelt over leiderschap in de 21e eeuw. Onder de vlag van Elburg Consultancy treedt Astrid op als adviseur voor vele verschillende organisaties. Van de publieke sector, ministeries en de advocatuur tot de culturele sector. Momenteel is ze onder meer toezichthouder bij verschillende organisaties (o.a. RTV Noord-Holland en Rijksmuseum Muiderslot) en doceert ze ook aan de Radboud Universiteit. Sinds kort is zij ook voorzitter van de Raad van Toezicht. 

Meer over Astrid: www.astridelburg.nl


1 december 2023
Contracts—Make It Your Own!
Sem Bakker en Stefanie Hakkesteegt

Verken nieuwe vormen van contracten, leer ze te lezen, schrijven, begrijpen, en zelf vorm te geven volgens jouw eigen voorwaarden. Maak een creatief contract en/of een visueel contract. Krijg meer juridisch zelfvertrouwen. — Een workshop door advocaten Stefanie Hakkesteegt (De Roos) en Sem Bakker.

Sem Bakker is sinds 2010 advocaat in Amsterdam. Zijn expertise strekt zich met name uit op de gebieden auteursrecht, arbeidsrecht, overeenkomstenrecht en privacy. Vanaf 1 januari 2021 werkt hij samen met een juridisch collectief onder de naam Backstage Legal, waarmee hij veel artiesten en kunstenaars bijstaat. Hiernaast heeft Sem een fascinatie voor complexe maatschappelijke (juridische) vraagstukken, waaronder de klimaatcrisis en AI. Voordat hij advocaat werd, was Sem werkzaam als juridisch docent en popmuzikant. Verder heeft Sem diverse nevenwerkzaamheden, waaronder toezichthouder bij het Utrechts muziekfestival Le Guess Who?. 

Meer over Sem: https://sembakkeradvocatuur.nl

Stefanie Hakkesteegt werkt sinds september 2021 bij De Roos in Amsterdam. Voordat zij advocaat werd werkte zij onder meer als fotograaf en als programmamaker in de publieke sector, waar zij zich met name bezighield met media en politiek. Als advocaat staat zij ondernemers bij in geschillen en heeft zij ervaring met het opstellen en beoordelen van overeenkomsten. Naast haar werk als advocaat is Stefanie bestuurder van twee culturele stichtingen en doet ze vrijwilligerswerk als buurtbemiddelaar voor BeterBuren, een organisatie die helpt bij het oplossen van problemen en ruzies tussen buren. 

Meer over Stefanie: https://www.deroos.eu/people


8 december 2023
Mapping Your Art Practise
Jeannette Slütter en Zoë Dankert

We brengen verschillende kunstpraktijken in kaart, ontwarren ideeën over tijd en geld en schetsen alternatieve, duurzame(re) routes op basis van jouw vaardigheden, kennis en werk. Krijg meer inzicht in elkaars praktijk en leer vertrouwen op je eigen pad. — Een workshop door schrijver Zoë Dankert en Platform BK co-directeur Jeannette Slütter.

Zoë Dankert werkt als schrijver, podcastmaker en kunstcriticus. Haar teksten zijn onder andere in Metropolis M, NRC, De Witte Raaf en Boekman gepubliceerd. In 2022 ontving ze de Basisprijs van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek voor een tentoonstellingsrecensie en de Stimuleringsprijs voor Innovatieve Kunstkritische Praktijken voor de podcast serie Werktitel die de werkcultuur en -omstandigheden in de hedendaagse Nederlandse kunstwereld bespreekbaar maakt. Eerder werkte ze als webredacteur en eindredacteur bij Metropolis M. Momenteel is ze werkzaam als projectmedewerker collectie & tentoonstellingen bij fotografiemuseum Huis Marseille.

Meer over Werktitel: www.werktitel.org

Jeannette Slütter is co-directeur bij Platform BK en beeldend kunstenaar. In haar werk onderzoekt ze thema’s rondom het kunstenaarschap zoals auteurschap, machtsstructuren en het perspectief van een toeschouwer. Dit uit zich in site-specific interventies, publicaties of publieke evenementen. Ze verbleef in ruimtes en organisaties als Das Leben am Haverkamp, MORPHO, Kunsthal Extra City in Antwerpen, Amsterdam Ferry Festival en Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Ze is momenteel lid van het initiatief Daisy Chain en werkt als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Meer over Jeannette Slütter: www.jeannetteslutter.nl


15 december 2023
How To Create A Sustainable Practice
Matthijs Booi

Een praktische workshop over het definiëren van je ambitie en hoe deze te realiseren. Ontdek hoe je je doelen vertaalt naar tastbare stappen, financieel en inhoudelijk. Bereken je ideale jaarinkomen, analyseer inkomstenbronnen en maak een concreet actieplan. Van dromen naar doen: definieer je organisatiemodel en creëer een haalbaar stappenplan voor succes. — Een workshop door kunstenaar en ondernemer Matthijs Booij.

Matthijs Booij is kunstenaar en ondernemer en woont en werkt in Amsterdam. Hij beweert een mislukte kunstenaar te zijn die per ongeluk directeur werd van een bierbrouwerij. Als Head of Galaxy (Creative Director) van Oedipus is hij verantwoordelijk voor de conceptuele en creatieve ontwikkeling van hun drankjes, verhalen en de visuele wereld. Matthijs wordt geroemd om zijn controversiële concepten en bedrijfsmodellen, zoals The One-Thousand Drawings Pension Plan en Patty Morgan. Hij is de helft van het kunstenaarsduo Miktor en Molf en houdt van skateboarden. Matthijs zijn meest recente observaties over zijn eigen praktijk zijn onder meer het inruilen van de galerie ruimte voor directievergaderingen en laveren tussen mainstream en niche. Hij heeft een grote interesse in het combineren van kunstenaarschap met het organisatorische.

Meer over Oedipus Brewing: https://oedipus.com