Laden Evenementen
Evenement, WhyNot Festival

WhyNot Festival 2020

Voor haar tienjarig jubileum is WhyNot Festival neergestreken in W139, waar het festival zijn start maakte met avonden gevuld met dans, performance, muziek en beeldende kunst. Deze avond is gecureerd in samenwerking met Julidans, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Veem House for Performance en Cinedans.

Het festivalprogramma focust zich op het lichaam en architectuur, beweging en grenzen in breedste zin van het woord. Hoe zien performancekunstenaars en choreografen de rol van het lichaam in relatie tot geven, nemen of het definiëren van een ruimte? Welke rol spelen grenzen, zij het fysiek of cultureel, voor onze bewegingsvrijheid? En, hoeveel persoonlijke ruimte kunnen we claimen in een stad dat uit de voegen lijkt te barsten, en welke zich bevindt in een wereld welke onderhevig is aan deze druk?


Programma

In de zes uur durende performance Relay van choreografe/performer Ula Sickle zweeft een zwarte vlag die door een groep performers voortdurend in beweging wordt gehouden, refererend aan de vele protesten wereldwijd. Het klapperen van de stof wordt een geluidschoreografie in een fascinerende test van uithoudingsvermogen. In Spell Action #1 onderzoekt installatie- en performancekunstenaar Ruta Butkute hoe een object in een ruimtelijke omgeving andere ‘lichamen’ kan leiden. Dunja Jocic brengt met Resident een beklemmend dansstuk over een man die langzaam vervreemd raakt van zijn eigen appartement. Clara Amaral geeft de ruimte van de W139 een extra dimensie met haar beeldscherm-voorstelling In our eyes, a cascade, een spel in perspectief. Scenograaf en ontwerper Theun Mosk verkent speciaal voor WhyNot de ruimte van de W139 en doet ingrepen die het publiek als vanzelf door de ruimte laat bewegen. Choreografe Fabienne Vegt maakte Scripted Space voor drie ijzersterke dansers (Chloé Albaret, César Faria Fernandes, Marne van Opstal) van het gerenommeerde Nederlands Dans Theater (NDT 1), waarin ze bewegingen en vormen terughalen die ooit op hun lichaam zijn geschreven. Begeleid door live muziek van o.a. Frank Rosaly (percussie), Torbjorn Zetterberg (bas) en Cene Resnik (saxofoon) vloeit de performance over in een feestje, waarbij geluidskunstenaar Salvador Breed (o.a. mede-curator Le Guess Who 2019) ons in zijn dj-set meeneemt op een dwaaltocht door muzikale werelden.

Verder op het programma o.a. de Merce Cunningham film Assemblage (1968) i.s.m. Cinedans, de eenpersoons-installatie GAIA Rising van Annika Kappner en Theun Mosk, een talk over micro- en macroscopische huizen door Rietveld-alumni Dr. Esmee Geerken en meer!

Om goed voorbereid op de dansvloer te staan kun je op zaterdag ook twee dansworkshops volgen van Mirte Courtens en Katharina Conradi.


Tijdschema

15:00 – 20:15 Ula Sickle: Relay (WhyNot & Brakke Grond)
17:00 BAU lab presentations
19:00 Esmee Geerken: On macro- and microscopic houses
20:20 Ruta Butkute: Spell Action #1
21:00 Clara Amaral: In our eyes, a cascade (WhyNot & Veem)
22:00 Dunja Jocic: Resident (WhyNot & Julidans)
22:45 Fabienne Vegt: Scripted Space
23:00 Impro + dj set Salvador Breed
01:00 einde

Doorlopend:
15:00 – 01:00 Annika Kappner: Gaia Rising (installation, 20′)
15:00 – 01:00 Merce Cunningham: Assemblage (dance film, 58′)
15:00 – 01:00 Theun Mosk: One Floor (installation)