Over W139
W139 is een toonaangevende productie- en presentatieruimte voor hedendaagse kunst in het centrum van Amsterdam die al 44 jaar een weg baant voor experiment en nieuwe manieren van autonomie, zelf-organisatie en collectiviteit in de kunsten.
Sinds de oprichting van W139 in 1979—toen het monumentale pand door een kunstenaarsinitiatief gekraakt werd—zijn we altijd ingebed gebleven in een activistische en betrokken makers-gemeenschap waarin verschillende generaties samenkomen. Bij W139 staat het artistieke experiment voorop, als maker-gedreven organisatie geven we kunstenaars bewust de ruimte om risico’s te nemen en om experimentele, urgente en ambitieuze projecten te realiseren.
Als platform voor dialoog en ontmoeting ondersteunt W139 artistiek tegengeluid en draagt bij aan radicale verbeelding en solidariteit. In een steeds meer gegentrificeerde buurt biedt W139 een uniek laagdrempelig podium voor experimentele hedendaagse kunst in het centrum van Amsterdam.
Het programma van W139 speelt in op hedendaagse urgente vraagstukken en is tegelijkertijd verankerd in de rijke geschiedenis van W139 als een vrijplaats voor de kunsten. Onze programmering omvat grootschalige tentoonstellingen en evenementen, geïnitieerd en georganiseerd in samenwerking met een breed scala aan makers, evenals projecten die worden geselecteerd via open calls.
Vacatures
Voor informatie over vacatures, stages en vrijwilligerswerk bij W139 klik op bovenstaande link.
ANBI
Stichting W139 is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling Culturele Instelling (ANBI CI). Door deze aangemerkte status kunnen particulieren een gift of donatie doen aan W139 met extra fiscaal voordeel. Zie voor meer informatie de website van de Belastingdienst. Wil je een gift doen? Dat kan heel makkelijk via onze supporting pagina.
Officiële naam: Stichting W139
Publieksnaam: W139
RSIN / ANBI nummer: 008265240
ANBI Jaarrekening 2018
ANBI Jaarrekening 2019
ANBI Jaarrekening 2020
ANBI Jaarrekening 2021
ANBI Jaarrekening 2022
Doelstelling volgens de regelgeving
De ambitie van W139 is een voorbeeldstellende, zelfvoorzienende en hoofdzakelijk door kunstenaars gerunde ruimte te zijn die als kunstbron de samenleving inspireert. Dit is een inclusieve ruimte waar optimale voorwaarden worden gecreëerd voor de fundamentele behoefte om te ontdekken en te maken.
De korte termijn ambitie van W139 is om voorwaarden te scheppen voor artistieke zelforganisatie. De middellange termijn ambitie is de artistieke en financiële zelforganisatie zodanig te realiseren dat deze inspireert. W139 werkt buiten de gebaande paden en vraagt kunstenaars een centrale en actieve rol in te nemen in het maken van een inclusieve visuele ruimte en het publiek daarvan een onderdeel te laten zijn. W139 wil de huidige en volgende generaties beeldende kunstenaars voor een zo groot mogelijk publiek zichtbaar maken.
Beloningsbeleid
De bestuursleden van W139 verrichtten hun werkzaamheden onbezoldigd. De bestuursleden ontvangen alleen een vergoeding voor gemaakte onkosten. W139 hanteert als uitgangspunt een marktconform beloningsbeleid voor medewerkers en freelancers.
Team
Tomas Adolfs
Fay Aldhukair
Nadia Benchagra
Dana Claasen
Levi van Gelder
Dil Ghale
Kirsty McIntosh
Sam Geer van der Klugt
Margarita Osipian
Claudio Ritfeld
Suze van der Tang
Annette Wolfsberger
Bestuur
Voorzitter
Bart Rutten (artistiek directeur Centraal Museum Utrecht)
Penningmeester
Remco Mol (hoofd bedrijfsvoering Amsterdam Museum)
Secretaris
George Korsmit (kunstenaar)
Iris Kensmil (kunstenaar)
Susan Kooi (kunstenaar)
Financiers en partners
W139 en haar activiteiten worden ondersteund door:
2023
Gieskes-Strijbis Fonds
Mondriaan Fonds
Amsterdam Fonds voor de Kunst
Gemeente Amsterdam
Prins Bernhard Cultuurfonds
Fonds21
Hartwig Art Foundation
Contributors of Supporting W139
Oedipus Brewery
Pro Elisarion Association
Goethe Institut
2022
Mondriaan Fonds
Gemeente Amsterdam
Amsterdam Fonds voor de Kunst
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
VriendenLoterij Fonds
HR voucher
Website Colofon
Laura Grimm (algemene ontwikkeling)
Ibo Ibelings (technische ontwikkeling)
Pendar Nabipour (ontwerp)
Jelle Reith (technische ontwikkeling)