W139 vecht voor haar bestaan
W139 zal vanaf 2021 geen stadsfinanciering (AfK) ontvangen. Hiermee kiest de stad ervoor om één van haar laatste unieke kunstruimtes in het hart van de stad op te geven.
Dit is een oproep uit de armoe-straat… want dat wordt het als de W hier weg moet. Een oproep aan ons stadsbestuur. De binnenstad verzuurt onder de monocultuur. Echte Amsterdamse plekken verdwijnen in rap tempo. Ook het voortbestaan van W139 wordt bedreigd. En daarmee de artistieke vrijheid. Onze stad wil vrijheid bewaken en tegencultuur bescherming bieden. Maar wat is de realiteit? Voor kunstenaars van nu is hier — in de Warmoesstraat — straks géén plek. Géén plek voor de beeldende kunst, géén plek voor de scheppende kunst. En dat is een keuze.
Een keuze van Amsterdam om deze unieke kunstlocatie, relevant zowel binnen als buiten de grenzen van stad en land, niet te beschermen. Door de huidige coronacrisis loopt W139 cruciale publieke inkomsten mis, en komt het niet in aanmerking voor noodhulp omdat het niet is opgenomen in het kunstenplan: een drievoudige doodsteek.
W139 geeft al meer dan veertig jaar vrijheid, steun en ruimte aan talloze kunstenaars, zowel uit Amsterdam als internationaal, jong en oud, om mooie, urgente en wilde ideeën te realiseren. W139 is een bewuste voorstander van risico en experiment, in tegenstelling tot plannen die volledig immobiel zijn; een unieke kwaliteit die dingen onvoorspelbaar en spannend houdt voor het publiek.
Zowel kunstenaars als het publiek hebben zich uitgelaten over deze penibele situatie waarin W139 zich bevindt, alsook journalist Edo Dijksterhuis in Het Parool. Lees hier de open brief van W139 aan het stadsbestuur, gepubliceerd door Mister Motley, of bekijk hier een fragment van onze zakelijk directeur Jowon van der Peet. Er circuleert ook een petitie, opgezet door kunstenaars Su Tomesen en Serge Onnen, voel je welkom om die hier te tekenen.