Tomorrow’s Language
Een dialoog tussen Louwrien Wijers, haar vriend en collega Rory Pilgrim en initiatiefnemer van de tentoonstelling Philipp Gufler.
Dialoog tussen de Nederlandse, Engelse en Duitse kunstenaars Louwrien Wijers, Rory Pilgrim en Philipp Gufler, initiatiefnemer van de tentoonstelling ‘Substitutes’ in W139. Eerst gaat het over Louwrien’s metalen sculpturen en we luisteren naar de sound uit haar geelkoperen geluidsbox ‘She and She’ (1977). Daarna wordt tijd gegeven om in stilte te denken. Hoe beeldhouwen we onszelf de toekomst in? Wat is de relatie tussen het materiële en het immateriële? Egon Hanfstingl, kok en langdurig samenwerker van Louwrien, deelt yoghurt hangop met saffraan en honing uit. Die wordt gegeten en maakt rustig. Egon vraagt je te verdiepen in wat voedsel doet voor je hersenen, voor je gezondheid en voor je leven? ‘Food is the Future’ is zijn slogan, voeding bepaalt je toekomst. Louwrien, Rory en Philipp praten mee over de betekenis van voeding en stappen dan over op de onderwerpen: de betekenis van intergenerationele vriendschappen tussen kunstenaars, het belang van leren van elkaar, vooral door te praten en samen de woorden te vinden die van belang zijn voor de toekomst: dus Tomorrow’s Language, de woorden die ons helpen bij het maken van morgen. Rory articuleert wat er gebeurt, hij is de rode draad, degene die context geeft.
Er wordt Engels gesproken.
Louwrien Wijers, 1941, 26 januari. Bang om geïndoctrineerd te worden vermeed Louwrien de kunstacademie en schreef ze in plaats daarvan vanaf haar 14e over kunst en bezocht ze zoveel mogelijk kunstenaars in hun atelier. In 1970 begon ze kunst te maken. 40 woorden (1970-1971) is te zien in de permanente tentoonstelling van het Stedelijk Museum. Ze maakt, denkt en schrijft vandaag de dag nog steeds over kunst en kunstenaars.
Rory Pilgrim werkt in een breed scala aan media waaronder songwriting, het componeren van muziek, film, music video, tekst, tekeningen en live performances. Pilgrim richt zich op emancipatoire motieven. Hij wil de manier waarop we samenkomen, spreken, luisteren en streven naar sociale verandering uitdagen door het delen van persoonlijke ervaringen. Sterk beïnvloed door de oorsprong van activistische, feministische en sociaal geëngageerde kunst, werkt Pilgrim samen met anderen via verschillende manieren van dialoog, samenwerking en workshops.
Philipp Gufler gebruikt verschillende media in zijn werk, waaronder zeefdrukken op stof en spiegels, publicaties, performances en video-installaties. Sinds 2013 is hij actief lid van het archief Forum Queeres Archiv München.
Foto’s door Elodie Vreeburg.
Visuele identiteit door Jacob Hoving.