Rabe perplexum and the Eccentric 80s
Een filmvertoning en boekpresentatie met Angela Stiegler en Philipp Gufler in samenwerking met het Goethe Institut Amsterdam.
Met hun performatieve en collaboratieve werken was Rabe perplexum een subversieve stem van de queer subcultuur in de jaren tachtig. In gesprek met Fabian Reichle bespreken de kunstenaars Gufler en Stiegler de artistieke ontwikkelingen van de ‘Eccentric 80s’ vanuit het perspectief van vandaag. De video’s Videotod (1991, 6 min.) van Holger Dreissig in samenwerking met Rabe perplexum, Hommade an Allen Jones van Die Tödliche Doris (1984, 4 min.) en Becoming-Rabe (2016, 8 min.) van Philipp Gufler worden tijdens het evenement getoond.
Samen met Ergül Cengiz, Burcu Dogramaci en Mareike Schwarz maken Philipp Gufler en Angela Stiegler deel uit van het tentoonstellings- en publicatieproject ‘Eccentric 80s: Tabea Blumenschein, Hilka Nordhausen, Rabe perplexum and Contemporary Accomplices’. Het vertelt een ander verhaal over de kunst van de jaren tachtig in de Bondsrepubliek Duitsland; in tegenstelling tot het dominante mannelijke narratief dat de ideeën over deze jaren tot nu toe heeft gedomineerd. De tentoonstelling reisde van Lothringer13 in München naar Galerie Nord | Kunstverein Tiergarten in Berlijn en is momenteel te zien in Kunsthaus Hamburg tot 21 mei 2023. In lijn met ‘Eccentric 80s’ is er een publicatie in het Duits en Engels uitgegeven door b_books, die tijdens deze avond wordt gepresenteerd en te koop is bij W139.
Fabian Reichle is kunstenaar en muzikant (Zaffjan) en werkt voor het Goethe-Institut NL als projectmanager en organisator van evenementen. Hij studeerde muziek en journalistiek aan de Hochschule für Musik Karlsruhe (DE) en aan het Sandberg Instituut (NL).
Angela Stiegler is beeldend kunstenaar gevestigd in Berlijn en München en werkt in verschillende media, waaronder video en performance, en vaak in samenwerkingen met gedeeld auteurschap. Stiegler herdefinieert lichaamspolitiek en technische ontwikkelingen in setups die ontwikkeld zijn om anderen te betrekken in onderzoek en oefeningen. Een speciale focus ligt op artistiek onderzoek en de economie van vriendschap. In 2013 was ze medeoprichter van het zelfgeorganiseerde initiatief K. Sinds 2020 maakt Stiegler deel uit van het opera-collectief DIVA. Ze gaf les in Athene, München en Neurenberg. Via filmmaken ontmoette ze in 2016 Tabea Blumenschein en bleef met haar in contact tot haar overlijden.
Philipp Gufler gebruikt verschillende media in zijn werk, waaronder zeefdrukken op stof en spiegels, publicaties, performances en video-installaties. Sinds 2013 is hij actief lid van het archief Forum Queeres Archiv München.
Foto’s door Elodie Vreeburg.
Visuele identiteit door Jacob Hoving.
Deze tentoonstelling is ondersteund door Mondriaan Fonds, Gieskes-Strijbis Fonds, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Goethe Institut, Centro Elisarion, Pro Elisarion Association, Monacensia im Hildebrandhaus, Forum Queeres Archiv München, Grafisch Atelier Hilversum en Fonds21.