Vacature artistiek teamlid (m/v/x)

Vacature voor een betaalde freelance functie, parttime (8 uur per week)

Deadline voor sollicitatie: 11-09-2022

Over W139

W139 is een toonaangevende productie- en presentatieplek voor nieuwe hedendaagse kunst in de oude binnenstad van Amsterdam. Ontstaan vanuit het initiatief van kunstenaars, zijn we steeds ingebed gebleven in een activistische en betrokken makersgemeenschap waarin verschillende generaties samenkomen. Onze monumentale tentoonstellingsruimte nodigt kunstenaars uit om groot te dromen. Als podium voor artistiek experiment ondersteunen we kunstenaars in het maken van nieuw werk, dagen we hen uit om nieuwe stappen te zetten en brengen we hen in contact met een nieuwsgierig cultureel en maatschappelijk geïnteresseerd publiek. Sinds de oprichting in 1979 staat bij W139 het artistieke experiment voorop – als artist-driven organisatie geven we kunstenaars bewust de ruimte om risico’s te nemen. Solidariteit met elkaar is hierbij ons belangrijkste uitgangspunt, waarbij we kunstenaars zoveel mogelijk duurzaam willen ondersteunen.

Onze programmering

Met onze programmering en tentoonstellingen spelen we in op hedendaagse vraagstukken en bedden deze tegelijkertijd in in de rijke geschiedenis van W139 als organisatie die al meer dan 40 jaar de weg vrijmaakt voor experiment, nieuwe noties van autonomie binnen de kunsten, zelforganisatie en collectiviteit.

Het tentoonstellingsprogramma van 2023-2024 is een voortzetting van ons eerdere programma Solidarity in Practice, waarin we solidariteit onderzoeken in de context van actuele artistieke en maatschappelijke vraagstukken. We beschouwen solidariteit als een artistieke motor en een praktijk die voortdurend wordt gerealiseerd middels tentoonstellingen, evenementen en samenwerkingsverbanden. Solidariteit betekent ook dat wij, vanuit urgentie en engagement, rekening houden met de verschillende lagen en infrastructuren waarlangs culturele programma’s tot stand komen. Wij zien artistieke ontwikkeling als een proces dat niet alleen gericht is op het stimuleren van individueel talent, maar ook als een vorm van gemeenschapsvorming.

Wij zijn net zo geïnteresseerd in de productie van discours als in de fysieke productie van een werk of tentoonstelling. Daarom zal elke tentoonstelling bestaan uit een publiek en discursief programma, dat de thema’s waarmee we ons bezighouden samenweeft en uitdiept. 

De functie

We willen ons artistieke team uitbreiden en zijn op zoek naar kunstenaars, curatoren, bemiddelaars of programmeurs die een collaboratieve en experimentele artistieke of curatoriële praktijk hebben. We zoeken iemand die hands-on is en een praktijkgedreven aanpak heeft, waarbij de artistieke praktijk van de uitgenodigde kunstenaars leidend is voor het tentoonstellingsprogramma.

De curator is verantwoordelijk voor het mede ontwikkelen en uitvoeren van het artistieke programma van W139 van 2023-2024, en zal nauw samenwerken met onze huidige curator bij de ontwikkeling van het programma, en de rest van ons team (productie, communicatie en financiën) bij de realisatie ervan. Een deel van ons komende tentoonstellingsprogramma is al in voorbereiding en behoeft verdere ontwikkeling en ondersteuning, terwijl er ook ruimte is om nieuwe programma’s te ontwikkelen i.h.k.v. Solidarity in Practice.

Profiel

Ons nieuw artistiek teamlid

 • voelt zich thuis in het veld van de hedendaagse kunst en heeft minstens twee jaar ervaring in het ontwikkelen van tentoonstellingen en artistieke programma’s;
 • heeft een hands-on attitude en ervaring met zowel zelfstandig werken als ook het werken in zelfgeorganiseerde settings/omgevingen;
 • is een verbinder, met interesse in en ervaring met het ontwikkelen van samenwerkingspraktijken;
 • is ingebed in het culturele landschap en de gemeenschappen van Nederland en heeft kennis van, en connecties met, internationale kunstenaars;
 • heeft interesse en het verlangen om publieksprogramma’s te ontwikkelen en uit te voeren en deze te verbinden met de lokale gemeenschap;
 • heeft uitstekende communicatieve vaardigheden (schriftelijk en intermenselijk) en spreekt en schrijft vloeiend Engels (kennis van het Nederlands is niet vereist maar een pre);
 • heeft ervaring met het ontwikkelen en schrijven van financieringsaanvragen;
 • is gevestigd in of in de buurt van Amsterdam.

 Wat wij kunnen bieden

 • Een veelzijdige en uitdagende functie voor gemiddeld 8 uur per week (extra uren afhankelijk van aanvullende projectfinanciering)
 • Flexibele werktijden die te combineren zijn met andere (freelance) banen
 • Een omgeving waarin je werkt met een klein, dynamisch en zeer betrokken team
 • Een passende vergoeding (volgens de Fair Practice Code)

In overeenstemming met ons artistiek beleid is de aanstelling beperkt tot twee jaar (2023-2024) vanaf het najaar van 2022. 

W139 onderschrijft de Fair Practice Code en is geëngageerd aan de Code van Culturele Diversiteit. W139 streeft naar een team dat zoveel mogelijk verschillende ervaringen en perspectieven samenbrengt. Bij gelijke geschiktheid zal de voorkeur worden gegeven aan de kandidaat die de diversiteit binnen het team versterkt.

De procedure

Als je geïnteresseerd bent in deze functie, stuur dan een motivatiebrief (max. 2 pagina’s) en een CV naar vacatures@w139.nl

– Uiterste datum voor sollicitatie is 11 september 

– Sollicitatiegesprekken vinden plaats op 20 en 21 september 

Contact

In verband met de vakantieperiode zijn wij momenteel beperkt beschikbaar. Voor vragen mail Annette Wolfsberger, directeur van W139, op vacatures@w139.nl.

Rafael Rozendaal – The Shift (2011)