STAGIAIR(E) PRODUCTIE (M/V/X)—vanaf september 2023

W139 is een bijzondere tentoonstellingsruimte, waar veel kunst ter plekke gemaakt wordt en we samenwerken met kunstenaars aan nieuwe presentaties en publieksprogramma’s. Je zit daardoor dus dicht op het ‘vuur’, wat de stage leuk en leerzaam maakt en je maakt kennis met veel praktijken en leert veel mensen kennen.

Wie zoeken we
We zoeken een student die werkervaring wil opdoen binnen de opleiding gedurende 5 maanden op het vlak van productie , voor 3-4 dagen per week, waarvoor we een stagevergoeding kunnen aanbieden. De nadruk bij deze stage zal liggen op twee programma’s in het najaar die een sterk community element hebben. Met W139 hosts… stellen wij in september en oktober onze ruimte beschikbaar voor projecten van kunstenaars, ontwerpers, curatoren, bemiddelaars, collectieven en lokale initiatieven. De Art Market (medio november – medio december) is een project van Farida Sedoc waarin we en discursieve ruimte en marktomgeving creëren om over de “geef en neem”-dynamiek van de kunsteconomie uit te wisselen, kennis te delen en te leren over manieren van bestaan onder precaire omstandigheden. 

We hebben geen voorkeur voor studierichtingen. Eerdere stagiaires kwamen van diverse opleidingen: van communicatiestudies, filosofie en wijsbegeerte tot kunstacademies. We vinden het waardevol wanneer je vanuit een niet culturele studie besluit kennis op te doen in een kunstomgeving. We spreken zowel Engels als Nederlands binnen ons team, met de kunstenaars en samenwerkingspartners. Het is belangrijk dat je je goed in beide talen kunt uitdrukken.

Werkzaamheden
Je helpt mee met alledaagse taken op kantoor, maar staat ook op de vloer, en soms ook op grote hoogte in onze 8 meter hoge achterzaal. We werken in een kleine organisatie waarin aanpakken en samenwerking op een gelijkwaardig niveau gewaardeerd wordt. Evenementen zijn onderdeel van het tentoonstellingsprogramma waaraan je meewerkt, zoals lezingen, film- en performance avonden of workshops. Het streven is dat je leert hoe je producties opzet, uitvoert en afrondt. In de maanden dat je bij ons zult werken hebben we twee tentoonstellingen met een veelzijdig publieksprogramma en veel verschillende kunstenaars waarin je deze taken in een praktijkgerichte omgeving kan leren. 

Het takenpakket bestaat onder andere uit: 

  • Het coördineren van vrijwilligers: werving, selectie, contact, roosteren, handleidingen opstellen, budget beheer, organiseren van bijeenkomsten en het coördineren en aansturen van de vrijwilligers tijdens de tentoonstellingen; 
  • afstemming met betrokken makers en initiatieven voor de tentoonstellingen. De twee tentoonstellingen die zullen plaatsvinden tijdens de stage periode zullen we veel verschillende kunstenaars in huis hebben. Hiervoor is goede afstemming en planning belangrijk. 
  • Ondersteuning (pre)productie van tentoonstellingen en publiek programma: offertes aanvragen, productieplanningen, materiaalonderzoek, locatie-onderzoek, management gastenlijst, inkoop materiaal en techniek; 
  • In-situ productionele ondersteuning tijdens tentoonstellingen en publiek programma: artist handling, coördinatie kunstmarkt, publieksbegeleiding, box office en ticketing, bar coördinatie, coördinatie catering, pick-ups etc; 
  • Het plannen en coördineren van kunst- en materiaaltransporten
  • Lichte secretariële werkzaamheden: het organiseren van vergaderingen, notuleren, office management (o.a. telefoon aannemen, e-mails beantwoorden/doorsturen, inkoop kantoormateriaal), (online) winkel bevoorrading en -verkoop.

Een nieuwsgierige en leergierige houding vinden we belangrijk, de stage krijgt in samenspraak met jou meer focus op de gebieden waarin je je graag wilt ontwikkelen of die je juist wilt ontdekken. Als stagiair betrekken wij je bij alle processen en verdelen we werkzaamheden en taken in overleg. Je werktijden zullen grotendeels in samenspraak worden vastgesteld naar jouw beschikbaarheid en ons programma. Het kan zijn dat je soms in de avond moet werken of in het weekend aanwezig moet zijn.

W139 hecht grote waarde aan diversiteit binnen haar organisatie. Mensen met verschillende achtergronden in studie, afkomst of cultuur worden nadrukkelijk uitgenodigd om te solliciteren.

Mocht je interesse hebben om te solliciteren stuur dan je CV en motivatiebrief voor 21 mei naar info@w139.nl met als onderwerp “Sollicitatie Productie Stage”. 

Kees Boevé, Marcel van den Berg

Groepstentoonstelling, Ampersands, 2019
Foto: Ernst van Deursen