Museumnacht — Horror: Made in Turkey
Museumnacht bij W139 omvat een gemodereerd gesprek tussen kunstenaars EMIRHAKIN en Elif Satanaya Özbay, dat zal gaan over op het Turkse horror film-genre, met speciale aandacht voor de opmerkelijke transformatie van Turkse horror films in de afgelopen twee decennia – een verschuiving van het streven om te voldoen aan Hollywood-normen naar een duidelijke nadruk op Koran-symboliek.
De avond wordt afgesloten met een dj-set van SIGA.
Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Museumnacht.
Elif Satanaya Özbay is een in Amsterdam gevestigde kunstenaar wiens multidisciplinaire praktijk bestaat uit performances, installaties en essays. Met een achtergrond in film gebruikt ze haar Turks-Circassische erfgoed en haar interesse in horrorcinema als lens om narratieve structuren te onderzoeken. Door technieken zoals montage en collage te combineren met scenografische interventies, creëert Özbay gelaagde werken die persoonlijke geschiedenis, folklore en popcultuur samenbrengen met het onheilspellende. Ze verkent de rol van de onbetrouwbare verteller en bevraagt traditionele vertelvormen. Haar werk navigeert door thema’s als geheugen, mythologie en materialiteit en hercontextualiseert objecten en verhalen om nieuwe betekenissen te creëren.
EMIRHAKIN stelt urgente maar open vragen over de invloed van hedendaagse politiek op de menselijke psyche. EMIRHAKIN baant een weg door de steeds veranderende tekens en symbolen van onze tijd en is vooral nieuwsgierig naar dingen die daar geplaatst worden waar ze niet thuishoren, als een constante herinnering aan het feit dat betekenis vaak ontstaat door deze willekeur. Zijn praktijk omvat performance, tekst, video en installatie, die worden vertaald in visuele (en niet-visuele) indexen. Door het uitdagen van het publiek en van zijn eigen lichaam ontmantelen zijn langdurende performances de vastomlijnde manieren van observeren en performen. Zijn stukken beschouwen ruimte en lichamelijkheid als meer dan een onderhandeling, en verzetten zich tegen het geconstrueerde idee van tijd door middel van queer temporalities.
SIGA neemt ons mee op een wereldwijde reis door de nacht, waarin het vieren en het rouwen tegelijkertijd gestimuleerd zal worden. Je kunt verwachten af te dwalen in je eigen ziel, of misschien af en toe wat deuntjes te shazammen. Eén ding is zeker, je zult in ieder geval een klein dansje maken voor het einde van de nacht, want als wij niet dansen voor onze eigen successen, wie dan wel? Genres: Ambient, Fourth World, Psychedelische Turkse Jazz, Arabisch, Teenage Rage, TikTok-hits en meer.