Tracing Erased Memories

Hilda Moucharrafieh en Dina A.Mohamed

23, 24, 30, 31, oktober & 6, 7, 13, 14 november | 14 – 17.15h

Koop Hier Tickets!

Over dit evenement

Tracing Erased Memories is een site-specific multimedia wandeling die Amsterdam en Caïro met elkaar wil verbinden via hun herinneringen aan verzet tegen staatsgeweld. Tijdens de wandeling ervaren deelnemers het veranderende beeld van zowel Amsterdam als Cairo in relatie tot recente sociaalpolitieke keerpunten. De wandeling is opgebouwd uit getuigenissen van mensen die direct betrokken waren bij de Egyptische revolutie van 2011 en de studenten- en krakersprotesten van 2015 in Amsterdam. Deze periode vormt een omslagmoment in het politieke klimaat van beide steden, toen golven van verzet opkwamen tegen bezuinigingsmaatregelen en autoritaire regimes. Via een gechoreografeerd stappenplan lopen bezoekers door het centrum van Amsterdam met een koptelefoon en een tablet. Terwijl ze Amsterdam voor zich zien, ontvouwt zich de weg van Caïro. Het geluid van toeterende auto’s in Caïro wordt afgewisseld met fietsgeluiden; een gebouw in Amsterdam begint op te lossen in een afgebrand hoofdkwartier van een politieke partij in Caïro. Deze ervaring van vermenging en verstrengeling van realiteiten is een echo van die van Moucharrafieh en Mohamed toen ze voor het eerst naar Amsterdam verhuisden en probeerden deze schijnbaar onbezorgde stad te begrijpen. Door lopende gesprekken met de gidsen, die hun eigen verhalen en perspectieven inbrengen, verbinden al deze verschillende lagen zich tot een collectieve stem van verzet.

Deze interactieve performance heeft de vorm van een begeleide wandeling voor één of twee personen per keer en vindt plaats tijdens tijdsloten waar bezoekers zich voor kunnen inschrijven.

Hilda Moucharrafieh (The NarrativeCollective) is een multimedia kunstenaar gevestigd in Amsterdam. In haar artistieke onderzoekspraktijk onderzoekt ze onze hedendaagse sociale conditie door de lens van de politieke geschiedenis, met een bijzondere focus op economische en politieke invloeden in de vormgeving van de publieke ruimte. In haar recente autonome en collaboratieve projecten heeft ze gewerkt aan kwesties van gentrificatie en uitsluiting van dissidente stemmen uit de publieke sfeer, kapitalistische winning van natuurlijke hulpbronnen in de South Globe, en de impact van zelflerende algoritmen gebruikt door levensverzekeringsmaatschappijen op het beoordelen van de waarde van het leven in een neoliberale markteconomie. Haar werk neemt vaak de vorm aan van intieme discursieve opstellingen en interactieve installaties, zowel in de openbare ruimte als in onconventionele ruimtes.

Dina A. Mohamed is een kunstenaar en houdt zich bezig met sociale vraagstukken met een interdisciplinaire achtergrond die werkt via de verschillende media van video, performance en schrijven. Haar onderzoek en artistieke praktijk houden zich bezig met het begrijpen van de politieke moedeloosheid die veroorzaakt wordt door de complexe verstrengeling van structuren van economie, politiek en informatietechnologie. Ze houdt zich bezig met de vraag hoe individuen en groepen weer politieke zeggenschap kunnen krijgen onder de deterministische logica van technologie en de overvloed aan informatie. Belangrijker nog, hoe kan die informatie worden omgezet in kennis?

TOEGANG

W139 verandert haar toelatingsbeleid om een principe van solidariteit op een nieuwe manier te verkennen: Pay-it-forward. Deze nieuwe stap is onderdeel van een duurzaam plan om een diversiteit aan financieringsbronnen voor W139 te creëren. Bij een bezoek aan W139 kost een entreeticket €3, maar je kunt €6, €9 of meer betalen. Een pay-it-forward voor iemand in de gemeenschap die ook kunst wil zien of mee wil doen aan evenementen, maar het financieel minder goed heeft.

Community Ticket
Dit ticket is voor de leden van de gemeenschap die het entreegeld van €3 niet kunnen betalen.
Iemand anders heeft een community ticket gekocht om dit ticket te financieren.

Ticket voor jezelf | 3 Euro
Dit ticket is voor jezelf

Ticket voor jezelf + 1 Community Ticket | 6 Euro
Dit ticket is voor jezelf en voor een persoon in de gemeenschap

Ticket voor jezelf + 2 Community Tickets | 9 Euro
Dit ticket is voor jezelf en voor twee personen in de gemeenschap

Toegangskaarten voor de tentoonstelling zijn te koop bij de ingang van W139.
Online tickets zijn alleen voor het publieke programma en evenementen.