19 mei | 19.30 – 22h

TAKE ‘EM DOWN
Scattered Monuments & Queer Forgetting

Een boeklancering met liefde: een presentatie, een avond van gesprek, performances en een overvloed aan aanwezigheden, verzorgd door Simon(e) van Saarloos.

Cocktails & boeken beschikbaar. Toegang gratis. W139 is rolstoeltoegankelijk maar beschikt niet over een rolstoeltoegankelijk toilet. Voor dit evenement hebben wij geregeld dat onze gasten gebruik kunnen maken van het rolstoeltoegankelijke toilet in Hotel Krasnapolsky tot 22 uur.

Gesprekken met Margarita Osipian (curator, schrijver) en Simon(e) van Saarloos
Muziek door Jörgen Gario Unom (Sites of Memory, Poetry Circle Now) en Mira Thompson (zangeres & activiste).
Reflecties door Manoj Kamps (queer dirigent & theatermaker)

Over het boek:
Take ‘Em Down. Scattered Monuments and Queer Forgetting

Wie bepaalt wat er herdacht en herdacht wordt, en waarom? Slavernij gebeurde lang geleden, te lang geleden voor excuses van de Nederlandse regering, aldus premier Mark Rutte. Neurowetenschappers onderzoeken hoe gebeurtenissen uit het verleden het leven van nu beïnvloeden en noemen dat ‘intergenerationeel trauma’. Hoe kunnen we iets herdenken dat zowel in het verleden ligt als een dagelijkse realiteit is?

In Take ‘Em Down laat Simon(e) van Saarloos zich inspireren door de historisch onzichtbaar gemaakte levens van LGBT-mensen en queers. Zij tonen de kracht van het vergeten en vragen zich af of en hoe het mogelijk is om zonder verleden te leven. Tegelijkertijd bekritiseert Van Saarloos de manier waarop een ‘wit geheugen’ – inclusief hun eigen geheugen – sommige verhalen als vanzelfsprekend behandelt terwijl andere geschiedenissen worden uitgewist.

Take ‘Em Down bevraagt de genormaliseerde architecturen van het herdenken: als een minuut stilte respect betuigt tijdens een wake, hoe treden luide lichamen dan op in de nabijheid van het verleden? Wat als omvergeworpen standbeelden barrières worden voor valide mensen en kapitalistische ritmes verstoren? Take ‘Em Down gaat niet over verzoening door schuldgevoel, maar over een rommelig leven met pijn en verdriet.