Laden Evenementen

The Castle

24/04/2015 – 24/05/2015

Deelnemende kunstenaar(s) kunstenaarsinitiatief beyoncé

“Het is mijn lot om in verscheidene en verwarrende stormen te leven. Maar voor jou misschien, als je zoals ik hoop en wens, lang na mij zult leven, zal er een betere tijd volgen. Deze slaap van vergetelheid zal niet eeuwig duren. Wanneer de duisternis uiteengedreven is, kunnen onze afstammelingen terugkomen met de voormalige heldere glans.”
– Petrarca (1304 – 1374)

Op de 24e dag van april 2015 zal kunstenaarsinitiatief beyoncé The Castle openen.

Een toevluchtsoord in tijden van crisis, een plek voor kunstenaars en bezoekers als homo universalis.

k.i. beyoncé heeft W139 getransformeerd tot middeleeuws kasteel. The Castle is een ode aan de romantiek, zowel als een plek voor historisch entertainment voor de geschiedenis minnenden. Het probeert om te gaan met noties van het verleden en verwachtingen van de toekomst.

k.i. beyoncé is een collectief bestaande uit 5 kunstenaars; Elke Baggen, Lukas Hoffmann, Susan Kooi, Lot Meijers en Nikki Oosterveen en is opgericht in 2013. k.i. begon in een voormalig snackbar, waar ze in de vochtige kelde tentoonstellingen organiseerden. Als collectief maken ze tentoonstellingen en performances.

We verwelkomen je in ons kasteel; het oudste kasteel van Amsterdam, Nederland, Europa en de wereld.

Het kasteel is voor iedereen toegankelijk. Het zal een plek zijn om eeuwenoud vakmanschap te bewonderen, naar het uitzicht te turen, poëzie te lezen, een wens te doen bij de waterput en van gemeenschapsfeesten te genieten. Deze zullen plaatsvinden op donderdag avonden en zondag middagen;

Programma

 • Vrijdag de 24e van april, 20:00 – 01:00: The Castle: boom! The Castle opent feestelijk met Hayao & Cuckoo, een theater performance van Alexander Höglund en Jay Yoon: Shadow and light are two sides of the same coin… One cannot exist without the other. De avond zal levendig zijn met live middeleeuwse muziek, een veganistisch geroosterd varken en honingwijn, en stort in elkaar in de oubliette met DJ Thomas van Aquino.
 • Donderdag de 30e van april, 21:00 – 01:00: Hellfun’s Walpurgis Night. Awakening Walpurgis’ Knights: Hellfun (Josefin Arnell & Max Göran) nodigt filmster Florentina Holzinger en andere fantastische gasten uit voor een feestelijk diner en een zeer belangrijke Q&A: Quality time, entertainment en doelloos succes.
 • Zondag de 3e van mei, 12:00 – 18:00: Marketplace + Botanical magic. Tijdens de openingsuren zal het kasteel gevuld zijn met zelfgemaakte producten. U kunt rondwandelen en genieten van kaas en taart, bier en honing, sandalen en keramiek, handlezingen en drakeneieren. Hans Donderwinkel zal een botanische workshop geven over medicinale kruiden, terwijl hij vertelt over middeleeuwse magistra Hildegard von Bingen.
 • Zondag de 10e van mei, 20:00 – 22:00: Lancelot du Lac. Kom naar The Castle voor de vertoning van:
  Lancelot du Lac
  Robert Bresson, 1974
  Franstalig, engelse ondertiteling
 • Donderdag de 14e van mei, 20:00 – 23:00: Martial Arts and Poetry evening. Rúna Magnússon en Jaline Schaaij voeren een middeleeuws zwaardgevecht uit, op verschillende locaties in het kasteel. In een mix van historische en moderne zwaardgevecht kleding zullen Magnússon and Schaaij de verschillende stadia van de strijd laten zien. De overwinning wordt gevolgd door een poëzie voordracht van Rens van der Knoop bestaande uit teksten uit zijn nieuwe boek en een speciaal kasteelgedicht.
 • Zondag de 17e van mei, 16:00 – 18:00: Human Comma Being. Dafna Maimon presenteert haar project Human Comma Being. Een video / performance over de constructie van het ‘zelf’ door middel van drie verhaallijnen, waarvan de eerste zich richt op de moeder van de kunstenaar, een vrouw in haar zestiger jaren die een historische organisatie over het eind van de 19e eeuw is gestart, die fungeert als het kader voor het leven van haar alter ego Mrs Mann.
 • Vrijdag de 22ste van mei, 17:00 – 18:00: New Medievalism met Claire Weeda. Misschien kunnen we de Middeleeuwen enkel dromen. Onder historici is er een diep geworteld idee dat ieder tijdperk zijn eigen voorstelling van de geschiedenis maakt, welke misschien meer gaat over het heden dan het verleden. Maar wat als we een veertiende-eeuwse stadswandelaar konden uitnodigen in The Castle, en haar langs wandkleden, wensput en winkelmuur zouden begeleiden? Wat zou zij ervaren, hoe zou dit haar zintuigen beïnvloeden? Zou zij terecht komen in een wereld van kuisheid, schaamteloosheid, en harmonie?
  Samen met het publiek zal Claire Weeda trachten om deze veertiende-eeuwse gast mee te nemen op een tour door The Castle. Vertrekkende vanuit middeleeuwse medische verhandelingen over hoe de mens zich verhoudt tot zijn omgeving – in het bijzonder de pre-moderne zo-genoemde visuele theorie van intramissie van beeld, die veronderstelt dat afbeeldingen, geuren en aanblikken een direct effect hadden op de zintuigen en het zenuwstelsel – zullen we opnieuw kijken naar waar we ons bevinden, met pauzes voor flarden van Boccaccio’s Decamerone.
 • Zondag de 24e van mei, 19:00: Extravagant Renaissance Diner. Het kasteel sluit en we houden een extravagant feestmaal om het einde der donkere tijden te vieren en eenieder die bloed aan zijn handen heeft te bedanken. Maurits de Bruijn en Justin Gosker voeren een laaste werk op in ere van het kasteel: The Man Looks Up At The Screen, Then DROPS His Cup Of Coffee And Forgets His Name Past, present and future meet in spandex. U kunt deelnemen aan het diner d.m.v. reservering (k.i.beyonce@gmail.com) en tolbetaling.

Links

Recensie Tubelight