Laden Evenementen

speak, memory
14/09/2019 – 03/11/2019

Opening 13/09/2019 20.00 – 01.00

deelnemende kunstenaars: Jonathan Castro Alejos, Marie Aly, Gijs Frieling, Meschac Gaba, Eulàlia Garcia Valls, Charles & Ray Eames, Thomas Hirschhorn, Ad de Jong, Job Koelewijn, Marijn van Kreij, Aernout Mik, Julika Rudelius, Gayatri Subramanian

samengesteld door: Melchior Jaspers & Anami Schrijvers

Moord en brand is geroepen dat het ‘post-truth’ tijdperk zou zijn aangebroken. Maar evenals het zogenaamde post-humanisme en de vader der verwarde gedachten, het postmodernisme, is ook het post-waarheid tijdperk een stoutmoedig zwaktebod als analyse van onze tijd. Waarheid speelt, net als vanouds, een centrale rol in alles dat wij doen en laten. Prokaryoten inbegrepen, want zelfs bacteriën weten hoe ze mekaar voor de gek kunnen houden. En om succesvol te kunnen liegen moet je op z’n minst weten wat een leugen dient te verbergen. Bovenal, van waarheid is vaak gesproken alsof het een ding is dat je kunt vinden, maar al dat wij telkens vinden is een beeld van onze onwetendheid in contrast tot een glimp van begrip. Waarheid is dus een eigenschap van hoe wij kijken, niet van wat wij zien.

De tentoonstelling speak, memory neemt de relatie tussen waarheid en kunst als uitgangspunt. We nodigen de bezoeker uit om de tentoonstelling te benaderen in het licht van een hernieuwde belangstelling voor deze relatie. Zo wordt de waarheid een kader om bij de kern van elk werk in de tentoonstelling te geraken. De tentoonstelling bevat bestaande werken en een aantal kunstenaars is gevraagd om nieuw werk te maken. Gezamenlijk brengen zij een grote verscheidenheid aan verbanden met het thema samen.

speak, memory vindt plaats tijdens het 40 jarige jubileum van W139. In het kader van deze verjaardag ziet W139 het als haar taak haar pijlen op de toekomst te richten. In het verschiet ziet W139 de ruïnes van een decennialange slijtageslag langzaam herrijzen. Een ieder die deze voorstellen als een hoog van de toren geblazen houding bestempeld, is van harte welkom te vertellen hoe het dan wel in elkaar steekt. Wij verwelkomen vooral hen die beter weten.

Grafisch ontwerp door Jonathan Castro Alejos

Foto’s door Ernst van Deursen