Laden Evenementen

Solidarity Sessions #2
11/06/2020 live from 8pm

Een vestzak-broekzak-operatie is een onnodig complex economisch systeem waar geld wordt rondgepompt, en het meeste uiteindelijk daar terug komt waar het vandaan kwam. Hoe is de culturele sector onderdeel van deze geldstromen – van de vestzak tot de broekzak?

In Solidarity Sessions # 1 hebben we ons gericht op de algehele impact van de corona-crisis op culturele werkers, onafhankelijke tentoonstellingsruimten, instellingen en de netwerken om hen heen. Voor onze tweede sessie zullen we ons concentreren op de huisvestings- en studio-verhuurkwesties die ontstaan voor culturele werkers, en wat deze onthullen over de grotere systemische machtsstructuren waarop de culturele economie draait. Alleen door het grotere plaatje te zien, kunnen we begrijpen wat we moeten doen om te veranderen.

Bezoek ons ​​live via het YouTube-kanaal van W139 op donderdag 11 juni om 20.00 uur voor een informatieve, interactieve livestream over de huidige broedplaatsen en woonsituatie in Nederland en de onzekerheid, kwetsbaarheid en ongelijkheid (die de huidige crisis zichtbaarder heeft gemaakt) .

We zullen worden vergezeld door culturele werkers, advocaten en vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Tijdens deze sessie delen we:

  • Getuigenissen van kunstenaars en cultuurwerkers die met dringende studio- / woonruimte problemen kampen.
  • Hoe de crisis wordt gebruikt als een manier om de huren te verhogen en mensen uit hun huizen of studio’s te verwijderen.
  • Welke rechten huurders (voor studio’s en studio / woonruimtes) wel of niet hebben tijdens de COVID-19 crisis.
  • Hoe door kunstenaars gerunde gebouwen zijn georganiseerd – in tegenstelling tot de broedplaatsen, die door het management worden geleid – en hoe ze in deze periode culturele werkers ondersteunen.
  • Het grotere beeld van hoe geld binnen de culturele sector stroomt en hoeveel culturele financiering daadwerkelijk naar het betalen van huur gaat, in plaats van het betalen van kunstenaars en culturele arbeiders.
  • Welke directe acties we kunnen ondernemen richting collectieve emancipatie.

Deze sessie wordt georganiseerd door een gezamenlijke inspanning van Platform Beeldende Kunst en W139 en is geïnitieerd door Margarita Osipian. W139 organiseert het evenement virtueel binnen ‘market’. We hopen dat we in deze ruimte openlijk vragen, zorgen en angsten kunnen delen en in een sterkere solidariteit met elkaar kunnen staan. Het publiek kan via de YouTube-chat deelnemen aan de Q + A.

Sprekers zijn onder meer Jeremy Bierbach van Franssen Advocaten, experts in immigratierecht, Platform BK die kunstenaars en culturele organisaties vertegenwoordigen en lobbyen op lokaal en nationaal niveau, kunstenaar Tatjana Macić die onderzoek heeft gedaan naar studiobeleid voor Platform BK, en Remco Osório Lobato van Stroom Den Haag.

Bijdragende culturele werkers zijn onder meer huurders van WOW Amsterdam, Square 28 en Lood6, Ehsan Fardjadniya en Julia Sokolnicka. Elke Uitentuis en Alhady komen samen om te spreken over de strijd voor basisrechten door vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier.