Laden Evenementen

Reisgenoten

22/03/2013

Deelnemende kunstenaar(s) Anne Verhoijsen

Reisgenoten is de leesgeschiedenis van beeldend kunstenares Anne Verhoijsen, die in de jaren vijftig opgroeide in het Brabantse Someren. Het agrarische katholieke dorp benauwde haar als kind, maar vanaf het moment dat ze kon lezen en de bibliotheek ontdekte, creëerde ze haar eigen werkelijkheid en groeide het vertrouwen dat het anders kon.

Reisgenoten is niet alleen een eerbetoon aan het gedrukte woord en wat het teweeg brengt, het is ook een weerslag van de literaire canon uit de tijd waarin Verhoijsen opgroeide, met voor velen herkenbare titels. Tegelijkertijd geeft het boek een fijnzinnig beeld van de keuzes en de veranderende belangstelling van een jonge vrouw in ontwikkeling.

De presentatie van Reisgenoten wordt een spel tussen openbaar en privé, open en gesloten. Het publiek kijkt als buitenstaander naar een tafel met boeken en dinerende gasten die lezen en schrijven, maar elkaar nauwelijks kennen. Wat hen bindt is dat zij dit boek mede mogelijk hebben gemaakt, omdat zij een exemplaar in de voorverkoop hebben besteld, of op een andere manier hun energie hebben gegeven. Bezoekers nemen aanschouwend deel uit van de setting.

Reisgenoten wordt uitgebracht in een beperkte oplage van 150 en is 22 maart voor het eerst te koop voor €70.