Laden Evenementen

Idiotic Code: On Resistant Usership

18/10/2015 – 08/11/2015

The Side Room in samenwerking met Future Ruins.

Idiotic Code: On Resistant Usership: de multidisciplinaire, vijfdaagse seminar die plaatsvindt in de context van het (anti-) cybernetische stoombad C’hu, die van zaterdag 10 oktober – zaterdag 7 november is geopend in W139.

Ons lichaam is niet enkel een ding, maar ook hetgeen dat ons middels processen direct in contact brengt met onze omgeving en de wereld. Deze processen kunnen soms idioot zijn, falen, en zelfs een tegenwerkend karakter hebben. Wat zijn precies deze processen en de manieren waarop wij ons lichaam gebruiken en verbruiken? Hoe geven we vorm aan onze levens ervaren we de daaraan gerelateerde protheses, en (technologische) uitbereidingen of software: van drugs, spirituele praktijken, etno-botanische waarzeggerij, stoombaden, fysieke oefeningen, intimiteit, gemeenschap of seksualiteit tot aan de technologieën die wij over het algemeen echt als technologieën benoemen (ook wel bekend als ‘computing’).

Al deze processen gebruiken wij om te vluchten voor de logica van een surveillerend, controlerend en disciplinair systeem. Idiotic Code bevraagt hoe we al deze processen kunnen ontwikkelen richting een ‘idiote’ code opdat het weerbaar gebruikt kan worden tegen de technologieën omtrent identiteit zoals ras, gender of sexualiteit. “How to un-think something you don’t know you’re thinking?” (Lisa Nakumara)

Gedurende Idiotic Code reflecteren kunstenaars, denkers en activisten AND (Eva Weinmayr en Rosalie Schweiker), Renick Bell, Maria Berrios, Marthe van Dessel, Vinay Gupta, Immaterial Labour Union, Kat Jungnickel, Ryan Maguira, Nadya Peek en Nick Srnicek op de verschillende vragen en dilemma’s die opduiken binnen het domein van technologische, culturele, politieke en persoonlijke grenzen/mogelijkheden van gebruikers voor afwijzing en verzet.

Steun de Idiotic Code seminars door aan te sluiten bij het diner op zondag 18 oktober, woensdag 21 oktober, zondag 25 oktober, zaterdag 7 november en zondag 8 november 2015. Veganistische maaltijden worden geserveerd door de wonderbaarlijke chef Bad Acid Mama en kosten € 5,- per persoon.

Programma

 • Presentatie door Nick Srnicek, remote live performance van Ryan Maguire: Zondag 18 oktober 2015, vanaf 16:00. Demand Full Automation / Demand Universal Basic Income / Demand the Future zijn de drie oproepen voor actie die worden geformuleerd in Nick Srnicek & Alex William’s nieuwe boek Inventing the Future: Postcapitalism and a World without Work. Srnicek’s presentatie behandelt vragen over werk, woonomstandigheden en de werkelijkheid van een mogelijke toekomst waarbij we niet meer te kampen hebben met biologische en omgeving gerelateerde beperkingen. Srnicek stelt methodes voor over hoe we moeten nadenken en handelen om op een sociaal beleid te komen in een technologisch complexe moderniteit. Nick Srnicek is een politiek theoreticus. Samen met Alex Williams is hij de auteur van Inventing the Future: Postcapitalism and a World without Work (Verso, tegemoetkomend) en #ACCELERATE MANIFESTO for an Accelerationist Politics (2013).
  Om 20:00 spreekt Ryan Maguire over zijn onderzoek over MP3 CODEC en voert zijn audiovisuele stuk uit. De MP3 CODEC , voor het eerst gepubliceerd in 1993, implementeert een ‘lossy’ compressie-algoritme gebaseerd op het perceptuele model van het menselijke gehoor. De gehoortesten die werden gebruikt om de encoder te verfijnen, waren voornamelijk ontworpen door en voor West-Europese mannen en maakten ook gebruik van de muziek die zij leuk vonden. Dit waren de proeven die bepaalden welke geluiden perceptueel belangrijk waren en welke geluiden konden worden gewist of ostentatief konden worden gewijzigd zonder opgemerkt te worden. Ryan Maguire luistert/schrijft naar/voor mensen/computers. Hij is op dit moment een PhD student in Composition and Computer Technologies op de Universiteit van Virginia.
 • Presentatie-meditatie met Vinay Gupta: Woensdag 21 oktober 2015, 20:00. Adrienne Maree Brown organiseert een Skype presentatie waarin de focus wordt gelegd op het werk van auteur Octavia Butler. Er wordt gekeken naar manieren om opkomende strategieën toe te passen om verantwoordelijkheid nemen over de toekomst; om leiders te worden – als kunstenaars, filosofen, collectieven en betrokkenen.
  Adrienne is een schrijver, science fiction geleerde, facilitator en kunstenaar woonachtig in Detroit. Na jaren bemiddelt te hebben voor sociale rechtvaardigheid, is ze ervan overtuigd dat speculatieve fictie een manier biedt om je een toekomst voor te stellen die individuele en gemeenschappelijke transformatie genereert. Adrienne is de mederedacteur van Octavia’s Brood: Science Fiction from Social Justice Movements (2015).
  De presentatie-meditatie van Vinay Gupta geeft een onconventioneel zicht op de mondiale geschiedenis en menselijke technologieën. Belangrijk daarbij zijn de stap van databanken naar netwerk logica, (gedecentraliseerde) techno-sociale systemen, toekomstige scenario’s en hoe ideeën over spiritualiteit verbonden zijn met moderne wetenschap.
  Vinay is een denker op het gebied van geschiedenis en filosofie van technologie, humanitaire hulp, rampen preventie en het beheer van globale systeem-risico’s. Hij is ontwerper van de Hexayurt (een ontwerp van een open-source vluchtelingen onderdak) en maakt onderdeel uit van Ethereum: een gedecentraliseerd netwerk voor het creëren van slimme contracten door gebruikers op basis van blockchain technologie. Hij is de auteur van sci-fi roman Mother of Hydrogen (zelf-gepubliceerd) en redacteur van The Future We Deserve (2012).
 • Presentatie door Nadya Peek: Zondag 25 oktober, 17:00. Nadya Peek is een universitair onderzoeksassistent op MIT. Ze onderzoekt digitale fabricage, netwerkprotocollen voor machine besturing, digitale materialen, machines die machines maken en ‘rapid prototyping’. In haar vrije tijd werkt ze als vrijwilliger bij Fab Lab (Fabrication Laboratories): een globaal netwerk van digitale fabricage voorzieningen waar bijna alles gemaakt kan worden door iedereen die dat wil.
 • Seminar met Maria Berrios: Zaterdag 7 november 2015, 13:00 – 16:00. Not! Now! Technologies of Disappearance and Undocumentation. Locatie: The Side Room / Butcher’s Tears, Karperweg 45, 1075 LB Amsterdam. Maria Berrios is een socioloog, onafhankelijk schrijver en curator woonachtig in Santiago de Chile, Kopenhagen en Londen. Ze is, samen met kunstenaars Ignacio Gumucio en Francisca Sanchez, één van de oprichters van het collectief vaticanochico. Op dit moment schrijft ze een PhD over geheimhouding, verbergen en verdwijnen als vorm.
 • Workshop van Marthe Van Dessel, bolwerK: Atelier de Resistive Ribbons, Zaterdag 7 november 2015, 17:00 – 20:00, The Side Room. Een resistief lint is een tastbaar en veelzijdig verstrekt gebruikersinterface die tot stand gebracht is door J. Taelman, de ontwikkelaar achter Axoloti. Op de avond van 7 november combineren we een wat speculatieve introductie in basis elektronica met een doos, je oude magnetische video tape en koper. Door een potentiometer te creëren middels conductie contact zullen we bewust worden van de sociaal-politieke implicaties van technologie en onze weerbaarheid hiertegen. Marthe Van Dessel is een activist en een performer die interfaces, apparaten en protocollen creëert om onze urbane en institutionele hardware en software aan te moedigen. Ze is geëngageerd in de administratieve, culturele, sociaal-politieke dimensie van onze persoonlijke en collectieve identiteit. Door intersubjectieve samenwerkingen teweeg te brengen, confronteert ze het ‘zelf en het andere’ naar het gemeenschappelijke, het co-auteurschap en het publieke domein. bolwerK is sinds 1998 een non-exclusieve en tijdelijke constellatie die lokale en internationale projecten initieert, bemiddelt, faciliteert, cureert en zich toe-eigent. Sociale omgevingen worden gecreëerd om een gevoel van gemeenschappelijkheid aan te voeren. Dit wordt gedaan door gemeenschappelijke/algemene vragen te formuleren in plaats door ideeën te stroomlijnen.
 • Seminar met AND (Eva Weinmayr, Rosalie Schweiker): Poached Eggs: Women as Poachers, Zondag 8 november 2015, 15:00 – 17:00, The Side Room. 14:00:  De term ‘stroperij’ wordt voornamelijk verbonden met activiteiten die als ‘mannelijk’ beschouwd worden. De term wordt vaak geassocieerd met een heroïsch crimineel figuur die neemt van de rijken en geeft aan de armen. In deze seminar worden de vrouwelijke methodes van het stropen besproken. Wat zijn de tactieken om een gesloten territorium binnen te drinken en wat zijn de relaties, netwerken en trucs van iets zich toe eigenen? Met deze sessie zullen we op een verkennende manier gebruik maken van Stephen Wright’s definitie van stroperij in Toward a Lexicon of Usership (2013) om dingen in kaart te brengen. Daarnaast wordt het geslachtsgebonden begrip van stroperij besproken vanuit een feministisch perspectief. Er zullen gepocheerde eieren zijn – op toast met sweet chili jam. AND is een publicerende organisatie en wordt gerund door vrouwen. AND verkent sociale, creatieve en technologische ruimtes rond publicaties. Ze zijn niet alleen geïnteresseerd in wat gepubliceerd wordt, maar ook hoe, voor wie en waarom. AND wordt op dit moment gerund door Eva Weinmayr, Rosalie Schweiker en Maria Guggenbichler.
 • Immaterial Labour Union: Zaterdag 7 & Zondag 8 november 2015, gedurende de hele dag, The Side Room. Immaterial Labour Union werd geboren uit een verlangen om te ontsnappen van de versplintering van het individuele tot het collectieve. Het denkt na over alternatieven voor het neoliberale grijze gebied van de massa en zijn permanente staat van isolatie. Dit doet de Immaterial Labour Union om te onderhandelen over de gebruiksvoorwaarden en de bescherming van persoonlijke informatie, om dit vervolgens af te dwingen op transnationaal niveau. Tijdens het weekend van 7 & 8 november 2015 beheert Immaterial Labour Union een soort hoofdkwartier / informatie stand in The Side Room waar zines uitgestald liggen en een open ruimte biedt voor discussie en gesprek.

Tickets

Passe-partout (voor alle 7 evenementen): € 20,-
Dag ticket voor zaterdag 7 november of zondag 8 november in The Side Room: € 6,-
Ticket per evenement: € 4,-

Als je er zeker van wilt zijn dat er plek voor je is bij de evenementen kan je een reservering maken door te mailen naar idiotic@future-ruins.org en het juiste bedrag over te maken naar: C. Maciel De Carvalho, IBAN NL31 ABNA 0590 2505 31, BIC: ABNANL2A. Benoem alsjeblieft de datum van het evenement waarvoor je wilt reserveren in de mededeling van de bankoverschrijving. Dank je!

Diner ticket: € 5,-, reservering is noodzakelijk via idiotic@future-ruins.org.