Laden Evenementen

Gym of Obsolete Technology

29/01/2016 – 28/02/2016

Deelnemende kunstenaar(s) Amal Alhaag, Michael Brennan, Femke Dekker, Craig Fahner, Maria Guggenbichler, Steve Gurysh, Nikki Hock, Annika Kappner, Willem Kempers, Guz Konstantin, Jan Robert Leegte, Nicole Martens, Margarita Osipian, Andrés Padilla Domene, Iván Puig, Anna Reutinger, Luis Rodil-Fernández, Helena Sanders, Cas Spoelstra

Toen duizenden demonstranten de straten van Cairo opgingen om een einde te eisen aan het 30-jarig bewind van president Hosni Mubarak, sneed de Egyptische regering de natie af van alle vormen van inkomende en uitgaande online communicatie. De afbraak, of uitschakeling van draadloze netwerken veroorzaakte een stijging van analoge communicatie en belicht de fysieke structuur van macht en controle – die dus wel degelijk bestaat in communicatie kanalen die wij vaak zien als zijnde ‘immaterieel’ en gedecentraliseerd.

De tentoonstelling Gym of Obsolete Technology in W139 opent op 29 januari en is te zien tot 21 februari. De kunstenaars in Gym of Obsolete Technology visualiseren, en geven vorm aan, de spanningen die ontstaan tussen het analoge en het digitale op momenten van overdracht, ontwijking en onderbreking.

Stel je een ruimte voor waar bezoekers iMacs heen en weer kunnen doorgeven als medicijnballen. Waar tijdens een fitness les het brein geleid wordt door virtuele realiteit ervaringen terwijl oude harde schijven de spieren trainen. De ‘gym’ installatie dient als toegang naar de expositie, waar bezoekers een interactie aangaan met het gewicht van verouderde technologieën in een surrealistisch gym kader.

Met de originele intentie in het achterhoofd, divergeren de deelnemende kunstenaars van Gym of Obsolete Technology om zich bezig te houden met onderwerpen zoals economieën van energie, onze fantasieën van fysieke interactie met het digitale, de onhandigheid van technologie, het gebruik en achterhaaldheid van onze sociale ervaring van technologie, digitale materialiteit, hoe het heilige transformeert door digitale simulatie en de visualisatie van onzichtbare signalen. De tentoonstelling belicht de steeds meer onzichtbaar en alomtegenwoordig wordende digitale vorm, terwijl het ons tegelijkertijd wijst op het gewicht en het afval dat wordt gegenereerd door geplande veroudering en een onvermoeibare zoektocht naar ‘innovatie’ en nieuwigheid van digitale objecten.

Luis Rodil-Fernández – Gym of Obsolete Technology

Blind Panels Podcast Episode 19: The Gym of Obsolete Technologies

Programma

  • Opening: vrijdag 29 januari, 20:00 – 01:00. Met speciale performance van Max Dovey en de Dial-Up Choir en dj’s.
  • RadioWaves: maandag 1 februari, 17:00 – 18:00. Om de reikwijdte van hun installatie in W139 uit te breiden op de FM-golven, organiseren kunstenaars Femke Dekker en Nicole Martens een Red Light Radio show show. Verwacht auditieve verkenningen in het digitaal-occulte en techno-pastorale.
  • Workshop: zondag 7 februari, 15:00 – 17:00. Deze praktische workshop maakt de rol zichtbaar die technologie heeft in het vormgeven van onze omgeving; hoe zijn effecten aanwezig zijn in onze gemeenschappen en het politieke belang van het begrijpen van technische infrastructuren. In deze workshop ontleden programmeurs en activisten Elli en Niki zowel taal als hardware om onderwerpen aan te pakken zoals winst versus gemeenschap, menselijke interactie, onzichtbaarheid en de rol van anonimiteit online en offline. Het biedt een inleiding tot programmeren en software voor zowel beginners als oude profs.
  • RadioWaves deel 2: zondag 7 februari, 14:00. Kunstenaar Luis Fernández-Rodil zendt software uit voor publiek ontvangst over de Ja Ja Ja Nee Nee Nee radio om de vloeibaarheid tussen geluid, software en object te demonstreren, en tevens het creatieve potentieel van piraterij.
  • Lezing: donderdag 11 februari, 19:00 – 21:00. Deze lezing en discussie houdt zich bezig met de onderwerpen ontwijking, verbondenheid en ongelijkheid. Curator en onderzoeker Amal Alhaag maakt gebruik van de slapstick comedy ‘The Gods Must Be Crazy’ van de Zuid-Afrikaanse filmmaker Jamie Uys (1980) als vertrekpunt voor een gesprek over verbondenheid, absurditeit en de geo-politisering van het (digitale) zelf. Kunstenaar Luis Rodil-Fernández geeft een lezing over de relatie tussen informatie en macht. Daarnaast onderzoekt activist en onderzoeker Michael Brennan scenario’s waarin ongelijkheid zich online voltrekt, hoe data-based besluitvorming bijdraagt aan onrecht in het strafrechtelijk systeem, en hoe beeldherkenning onbedoeld raciale vooroordelen bestendigt.
  • Yoga les: zondag 21 februari, 18:30 – 23:00. Digitale decompressie, yoga les van Annika KappnerBreng je lichaam en geest tot rust en voel het opkomende harmonische verloop tussen waarneming en reactie. Eerst enkele zeer eenvoudige oefeningen voor ons vermoeide lichaam, dit kan op elk moment van de dag. Gevolgd door even eenvoudige, maar zeer effectieve “pranayama” – ademhalingsoefeningen; zodat onze overspannen hersenen opnieuw aansluiting vinden met ons lichaam. Een korte ontspanning om weer in contact te komen met moeder aarde en onszelf en een korte meditatie om ons weer te concentreren. Concentratie is de sleutel tot creativiteit, vooral in tijden van overspanning. Kom op tijd, zodat je de sessie niet onderbreekt en neem je eigen yoga matje mee, als je die hebt..
  • Live performance: van Bartira, begint om 20:15. BARTIRA beent zich een weg door gevonden analoge technologieën om geluid en andere muzikale mogelijkheden te creëren. Zij verkent de instanties die betrokken zijn bij digitale media cultuur, de relatie tussen de e-waste en Afrikaanse bodem, de dynamiek in massaproductie door middel van technologie en de artistieke en performatieve kwaliteiten van het dagelijks gebruik van technologie en media. Een technologische decompressie en herschikking van onze digitale chakra’s. Met een live performance van BARTIRA.
  • PC dump days and feline file sharing: lezing, donderdag 25 februari 19:00 – 22:00. De tweede lezingavond van Gym of Obsolete Technology wordt gehouden door Dennis de Bel, Olia Lialina en Peter Luining. De verkenning naar interactiviteit en bruikbaarheid leidde bij Dennis de Bel tot het maken van humoristische interventies in bestaande ontwerpen, gemanifesteerde woordspelingen, nutteloze software en meer recentelijk tot noware. Deze term betreft zijn laatste werken die niet echt meer te omschrijven zijn als hardware of software, maar als non-producten. Het zijn unieke werken in oplages, massaal geproduceerde unica die functionaliteit, inventiviteit en innovatie in twijfel trekken. Twintig jaar geleden creëerde Olia Lialina het iconische Internet kunstwerk My Boyfriend came back from the War, op dit moment in MU te zien samen met 15 verschillende interpretaties door andere kunstenaars. Centraal in haar werk staat het geheugen van het net terwijl deze onderhevig is aan veranderingen in tijd en technologie. Lialina behoedde Yahoo!, Geocities en Hyves van uitsterving, en blijft wijzen op de relevantie van http://best.effort.network/ in tijden waarin het net in toenemende mate gecentraliseerd bezit lijkt te worden. Een van de pioniers van Internetkunst, een kunstvorm ontstaan in 1993, is Peter Luining. Zijn jarenlange toewijding vanaf 1995 aan Internet-based kunst maakte hem bewust van de hardware kwesties achter de pixels, en leidde ertoe dat hij tijdens nachtelijke wandelingen door de stad gedumpte CRT monitoren vastlegde. Ook bezocht hij de beruchte, inmiddels obsolete PC dump dagen; grote rommelmarkten vol met verouderde, obscure gadgets en andere rariteiten. De deuren gaan open om 19.00, de lezingen beginnen vanaf 19.30.

Recensies:

SSBA-salon geschreven door Sanneke Huisman

De volgende organisaties en bedrijven bedanken wij voor hun ondersteuning:
Foundation for Contemporary Arts Emergency Grant • Spectro Productions • van Gansewinkel • Alberta Foundation for the Arts • Heezen Bv Eindhoven • ArtEZ School of the Arts, Arnhem • Pyrasied Xtreme Acrylic • The State of Texas