Laden Evenementen

Circular Permutation – in between negative and positive space

10/01/2015 – 18/01/2015

Deelnemende kunstenaar(s) Chiman Dangi, Thomas Hawranke, Matteo Maragoni, Anna Moreno, Sara Pape Garcia, Gava Pierfrancesco, Evelina Rajca, Brydee Rood, Evamaria Schaller, Johanna Steindorf, Sissel Marie Tonn, Leinkauf Wermke

W139 presenteert voor de eerste tentoonstelling van 2015 een groep interdisciplinaire kunstenaars die in hun werk de sporen van tijd in ruimte uitbeelden, waarbij de nadruk ligt op de relatie tussen observatie en perceptie. De diverse werken en performances, ieder met eigen accent en reflectie, creëren een samenspel van interpretaties die elkaar zowel aanvullen alsook uitdagen.

Tijdens de opening op 10 januari zijn er vanaf 19:00 uur performances te zien van Matteo Marangoni, Evelina Rajca en Evamaria Schaller.

Matteo Marangoni’s werk Echo Moiré is een opera-ballet van twee mechanische luidsprekerrobots die de ruimte gebruiken als hun muzikale leidraad. De choreografie van de bewegende luidsprekers wordt bepaald door de akoestiek van de architectuur van W139, die daardoor zowel de grens als de basis van het geluid is. Als luisteraar wordt je omringd door een veelzijdige compositie van terug- en weerkaatsende echo’s.

Reasonance van Evelina Rajca is het derde hoofdstuk van haar werk A Science-Fiction-Collage of the Present Past. Hierin creëren performers ‘soundscapes’ via hun mondholtes die ze met hun adem in klankkamers veranderen.

Bij de audiovisuele werken is onder andere Genki Rocket te zien van Thomas Hawranke waarin hij zijn eigen kijk geeft op informatievoorziening. Hij gebruikt hiervoor het beeldmateriaal uit 2008 rondom een testraket die gelanceerd werd in de Iraanse Woestijn. Deze beelden kunnen gezien worden als bewijs, documentatie of vervalsing – afhankelijk van wie er oordeelt. Er zijn veel afbeeldingen van de Iraanse raket te vinden op het internet, maar alleen van de Genki raket zijn er bewegende beelden. De circulerende beweging van de raket beschrijft hoe een beeld geïnterpreteerd wordt en betekenis krijgt, en hoe hier weer iets nieuws uit kan ontstaan.

Met zinnen als ”In between future and past thoughts, I am about to swim in a former stone quarry where the stones of a monument were quarried….I am swimming in a monument’s negative space; I close my eyes and imagine travelling from today to 1913 via 1813.” creëert Sara Pape Garcia een unieke poëtische sfeer die ze zal delen aan de hand van een lecture performance en een dagboekpresentatie tijdens de finissage op 18 januari 2015 om 18.00 uur.

Deelnemende kunstenaars

Thomas Hawranke / Sara Pape Garcia / Pierfrancesco Gava / Matteo Maragoni / Anna Moreno / Evamaria Schaller / Evelina Rajca / Brydee Rood en Chiman Dangi / Johanna Steindorf / Sissel Marie Tonn /Mischa Leinkauf en Matthias Wermke / en genodigden

Opening

Zaterdag 10 Januari 2015 van 19:00 – 01:00
Met Sound Performances van: Evamaria Schaller, Evelina Rajca, Matteo Marangoni

Open

van 11 Januari tot 18 Januari 2015 dagelijks open van 12:00 tot 18:00

Finissage

Zondag 18 Januari 2015, 18:00 – 01:00
Met een Lecture Performance van: Sara Pape Garcia

Circular Permutation – In between negative and positive space is mede tot stand gekomen dankzij Stroom Den Haag.