Laden Evenementen

In 2021 werkten de deelnemers van Architectures of Noise individueel en collectief in op kunst gebaseerde onderzoeksprocessen. Het gaat hierbij om leessessies, wandelingen, gesprekken, vergezeld door architecturale en sculpturale interventies, performances, workshops en experimenten, gefocust op de ‘experiri’ (ervaring), rede, en resonantie binnen het publieke en private domein.

Tijdens de zomersessie in W139 worden artefacten van diverse maar onderling verbonden aspecten van deze genealogieën van ervaring en epistemische architecturen gedeeld met het publiek. Er wordt onderzocht hoe deze gespecialiseerde en soms ook ambigue instrumenten (i.e., taal, wetten) materialiteiten en politieke concepten die uit het verleden zijn uitgekristalliseerd, de toekomstige vooruitgang beïnvloeden.

Architectures of Noise is gecureerd door Evelina Rajca en mogelijk gemaakt in samenwerking met bijdragen van:

Clara Palli
Pierfrancesco Gava
Arefeh Riahi and Sher Doruff
Ellington Mingus
Susanna Schoenberg
Thomas Hawranke
Lillian Rosa, Gudrun Schoppe in samenwerking met Samer Makarem
Evelina Rajca in correspondententie met Felipe González and Konrad Bohley en genodigden.

Meer informatie
Handout met uitgebreide tekst
Informatie over de werken

POLAR ROOM | WhatDoYouFightFor?

Lillian Rosa, Gudrun Schoppe in samenwerking met Samer Makarem

“Wat stelt mensen in staat om het hart te zijn van een burgermaatschappij die nodige veranderingen in de wereld teweegbrengt?” 

Dit is het hoofdthema van het interdisciplinaire kunstwerk WhatDoYouFightFor? door Lillian Rosa en Gudrun Schoppe. In vervolg op de documentaire (R)EVOLUTION en een reeks evenementen in Berlijn, gebruiken zij hun collectieve (digitale) Artist in Residency in Amsterdam als uitgangspunt voor het ontwikkelen van een serie filmportretten met burgers uit de hele wereld die zich inzetten voor acties rondom democratie, duurzaamheid en burgerrechten.

In samenwerking met de Libanese activist Samer Makarem en zijn netwerk – die zich bezighouden met het leiden van een civiele alliantie voor de wederopbouw en opbouw van een burgerlijke staat zonder corruptie, maar met burgerrechten en democratie – delen zij artefacten van het lopende collectieve onderzoek in de Polar Room van W139 in het kader van hun gezamenlijke (digitale) residentie.

PERFORMANCE | Palindrome |  29 juli 

Sher Doruff and Arefeh Riahi 

In een samenwerking met kunstenaar en onderzoeker Sher Doruff onderzocht Arefeh Riahi de onzekerheid van taal en haar potentie om zich te verzetten tegen archivistische manieren van communicatie. Wat betekenen ‘beperking’ en ‘consolidatie’ in relatie tot taal? Op welke manieren manifesteren grenzen zich binnen taal? In elke vorm van taal is een proces van insluiting en uitsluiting. Bestaat er zoiets als een hefboom uitsluitend om dit proces van ‘othering’ binnen de structuur zelf te weerstaan?

Het onderzoek manifesteert zich als een constellatie van samenhangende componenten – een site-specific performance die een residu-installatie achterlaat, vergezeld door een geluidscompositie en een videoproductie. Hoewel elk onderdeel kan worden opgevat als een op zichzelf staand werk, fungeren ze ook als annotaties en een herinnering aan het samenwerkingsproces. In dit opzicht bestaan de werken ook binnen een zelfreferentiële dialoog met elkaar.

De performance op 29 juli vond plaats op een glazen grens tussen binnen en buiten, gelegen aan de ingang van de W139. Het publiek werd zo uitgebreid tot het voorbijgaande publiek, dat het werk vanaf de straat door de ramen van W139 kon bekijken.