zaterdag 13 jan

CARDEW (A SCORE IS A SCREEN... ...TOWARDS A BETTER WORLD)

foto's door Chun-Han Chiang

Zaterdag 12 januari 2018, 20:00

Treatise by DNK Ensemble (Seamus Cater / Koen Nutters / Martijn Tellinga / Reinier van Houdt)

The great learning (Paragraph 7) by DNK Ensemble and 32 volunteers

Een score is een scherm… … naar een betere wereld

Open scores en grafische notities as een parallel van een minder hiërarchische en autoritaire maatschappij.

Cardew was een Engelse componist die probeerde om zijn eigen experimentele werk te verwijderen vanwege zijn Marxistische achtergrond. Hij was overtuigd dat het de werkmannen niet zou bevorderen, of een betere manier om vorm te geven aan de maatschappij voor te stellen.

Deze optredens streven naar het verlichten van het feit dat experimentele kunst zich wel degelijk kan verbinden met de wereld. Kunst kan helpen met het creëren van betere omstandigheden voor de werkklasse. De openheid van de structuur en het proces van het voordragen van een muziekstuk, spreidt een gevoel van gelijkheid en samenwerking. De beoefening van een samenwerkende compositie is een voorstel voor het maken van een betere toekomst samen.

Treatise (DNK Ensemble)

Het DNK Ensemble zal een grafische score van Cornelius Cardew voordragen die interpreters uitdaagt om hun eigen wereld van betekenis te creëren binnen de open tekens en vormen gebruikt door de componist.

The Great Learning (DNK Ensemble en 32 deelnemers)

Een werk van Cardew’s latere experimentele fase die gecomponeerd is om door The Scratch Orchestra gespeeld te worden. Dit stuk is gebaseerd op een tekst van Confucius en nodigt zoveel mogelijk (amateur)zangers uit om deel te nemen. Het daagt elk van hen uit om hun eigen weg door de ruimte en door de simpel uitziende tekst-score te vinden. Zie als voorbeeld: https://vimeo.com/58869858

Deze projecten zijn allemaal samenwerkende en experimentele werken. Ze zijn gemaakt vanuit een open omgeving gebruikmakend van niet-specifieke instructies van een de componist, vrij voor interpretatie van de performer.