vrijdag 22 dec 2017

IMPOSSIBLE MUSIC

Vrijdag 22 december 2017, 20:00

black MIDI | Pianola pieces, door onder andere James Tenney, Tom Johnson, Conlon Nancarrow en meer | Sorting Algorithms

Deze avond zal in het teken staan van muziek die menselijk “onmogelijk” is om te maken en het uitbuiten van de limiten van technologie. Er zal net zoveel focus liggen op composities die grafische aspecten meenemen, als op het geluid resultaat.

Ook zal er real time optredens van “black MIDI” stukken – een muziekgenre die de composities van MIDI laat zien, met miljoenen noten en gecompliceerde visuals die de progressie van de krachten van de computer testen. De stukken zullen live gerenderd worden, waardoor de mogelijkheid bestaat dat het systeem zal bevriezen of crashen. Kan een computer muzikale content maken die de mogelijkheden van mensen overtreft?

We zullen ook de mogelijkheden van de Pianola gaan ontdekken, ook wel bekend als een mechanische piano. Door verschillende stukken te gaan spelen op een daadwerkelijke Pianola in W139.

Daarnaast zal de avond ook visualisaties en “audiolisaties” bevatten van Sorting Algorithms, wat algoritmes zijn die elementen van een lijst in een bepaalde volgorde zetten, cruciaal voor elke computer operatie. De inversie van dit proces in een visueel en audio context maakt een pure, wiskundige proto-compositie.