donderdag 25 feb 2016

PC dump days, 28.8 Kbps surfing and feline filesharing - donderdag 25 februari

De tweede lezingavond van Gym of Obsolete Technology wordt gehouden door Dennis de Bel, Olia Lialina en Peter Luining.

De verkenning naar interactiviteit en bruikbaarheid leidde bij Dennis de Bel tot het maken van humoristische interventies in bestaande ontwerpen, gemanifesteerde woordspelingen, nutteloze software en meer recentelijk tot noware. Deze term betreft zijn laatste werken die niet echt meer te omschrijven zijn als hardware of software, maar als non-producten. Het zijn unieke werken in oplages, massaal geproduceerde unica die functionaliteit, inventiviteit en innovatie in twijfel trekken.

Twintig jaar geleden creëerde Olia Lialina het iconische Internet kunstwerk My Boyfriend came back from the War, op dit moment in MU te zien samen met 15 verschillende interpretaties door andere kunstenaars. Centraal in haar werk staat het geheugen van het net terwijl deze onderhevig is aan veranderingen in tijd en technologie. Lialina behoedde Yahoo!, Geocities en Hyves van uitsterving, en blijft wijzen op de relevantie van http://best.effort.network/ in tijden waarin het net in toenemende mate gecentraliseerd bezit lijkt te worden.

Een van de pioniers van Internetkunst, een kunstvorm ontstaan in 1993, is Peter Luining. Zijn jarenlange toewijding vanaf 1995 aan Internet-based kunst maakte hem bewust van de hardware kwesties achter de pixels, en leidde ertoe dat hij tijdens nachtelijke wandelingen door de stad gedumpte CRT monitoren vastlegde. Ook bezocht hij de beruchte, inmiddels obsolete PC dump dagen; grote rommelmarkten vol met verouderde, obscure gadgets en andere rariteiten.

De deuren gaan open om 19.00, de lezingen beginnen vanaf 19.30

** Entree is betaal-wat-je-wil **