4 jul – 10 aug 2014

There is no I

Papa Adama (Sawadogo), Paul Beumer, Aquil Copier, Raymond Cuijpers, Aleksandar Dimitrijevic, Wieteke Heldens, Lieven Hendriks, Jeroen Hofhuizen, Judith Kisner, Gerben Koldijk, Henrik Kröner, Marie Van Vollenhoven, Marcel Van der Berg, Evi Vingerling, Jop Vissers Vorstenbosch, Coen Vunderink, Ido Vunderink, Jasper van der Graaf

Een internationale groep van schilders verlaat de comfortzone van hun ateliers. Ze stellen hun ego’s in dienst van een verkenning van een gezamenlijk werkproces in W139. Initiatiefnemers Aquil Copier en Raymond Cuijpers brengen in W139 zo’n twintigtal kunstenaars bij elkaar en willen samen met de groep ruimte scheppen voor ontwikkelingen die nooit zouden ontstaan als de kunstenaar niet zijn persoonlijk universum verlaat.

W139 presenteert There is no I, een experiment waarbij schilders in W139 hun mogelijkheden en grenzen van hun werk verkennen. Gezamenlijk gaan zij enkele weken – zonder vooropgezet plan – aan grote nieuwe schilderijen werken. De focus ligt daarbij op het maakproces met aandacht voor discussie over en reflectie op het schilderen.

Aanvankelijk is de groep onderverdeeld in vier categorieën: theorie, waarbij de kunstenaars voornamelijk werken vanuit een theorie, een concept; energie, degenen die vooral werken vanuit beweging en fysieke handeling; anders, kunstenaars die radicaal en vrij werken; en monochroom, degenen die streven naar monochrome abstractie. De onderverdeling is voor de groep slechts een vertrekpunt. Het werkproces is vrij van vastomlijnde regels en alle ruimte wordt open gelaten voor het onvoorspelbare.

Het gehele proces is voortdurend toegankelijk voor het publiek. Mede om een gedetailleerd beeld te geven van de totstandkoming van een schilderij. Ook om de ontwikkeling van gezamenlijke werken van de schilders van There is no I te presenteren. In een aparte kamer worden documentaires worden vertoond over diverse schilders en schilderkunst. Tijdens de werkperiode vinden op avondopenstellingen manifestaties plaats die in het teken staan van het schilderen en het proces. There is no I zal aan het einde van een intensieve periode van samenwerking en verkenning de energie van alle deelnemende kunstenaars tastbaar maken in een eindpresentatie.

Opening en start: 4 juli – aanvang 21:00
Productie- en tentoonstellingsperiode: 5 juli – 10 augustus 2014
Gezamenlijke werkdagen: donderdag, vrijdag en zaterdag

Avondopenstellingen
10 juli: voetbalperformance – aanvang 19:00
17 juli: schilderkunst gerelateerde lezingen en presentaties – aanvang 19:00
31 juli: FITAX 500 kunstruilbeurs – aanvang 18:00
Eindpresentatie: 25 juli – aanvang 21:00

Links Parool
Trendbeheer #1
Trendbeheer #2
Trendbeheer #3
Trendbeheer #4

There is no I is mede mogelijk gemaakt door Artel en Winsor & Newton