29 jan – 13 maa 2011

Rhododendron

Juliette Bonneviot, Charles Broskoski, Harm van den Dorpel, Martijn Hendriks, Joel Holmberg, Marlie Mul

Gecureerd door Harm van den Dorpel. W139 presenteert een tentoonstelling van een internationale groep van jonge kunstenaars wiens ruimtelijk werk wortels heeft in de mediakunst, internetcultuur, of in wiens praktijk het gebruik van software een rol speelt. De deelnemende kunstenaars zijn uitgenodigd en met elkaar verbonden door de in Amsterdam woon- en werkachtige kunstenaar Harm van den Dorpel.

Foto: Lotte Rijkes

De werken in de tentoonstelling onderzoeken elk op verschillende wijze hoe het materiële kunstobject zich verhoudt tot de complexe dematerialisaties die zich enerzijds aandienden vanuit de conceptuele kunst, anderzijds door virtualisering in een digitaal tijdperk.

De kunstenaars geven uiting aan een hervonden enthousiasme voor het onderzoeken van de intrinsieke en formele parameters van het kunstwerk: formaat, materiaal, kleur, vorm, compositie, etc. Het aanwezige kunsthistorisch besef dat er op deze thema's al ontelbaar veel strategieën zijn losgelaten leidt niet tot een zichzelf ondermijnend cynisme. Echter, ze gaan er vanuit dat inzichten verworven op dit fundamentele niveau opnieuw waardevol zullen zijn voor het begrip van onze complexe veranderende wereld, haar beelden, theoretische discoursen en mediaspektakels. Het kunstwerk hoeft zijn legitimiteit niet altijd te ontlenen aan een hermetisch concept of aantoonbaar engagement, maar het proces van maken is op zich een geldig onderwerp van onderzoek. Er is geen reden om datgene weg te laten wat de kunst net onderscheidt van andere activiteiten.

De deelnemende kunstenaars houden een blog bij waar het proces van de tentoonstelling gevolgd kan worden op het blog van de kunstenaars

Luister ook naar: Red light radio