10 dec – 13 feb 2011

We are now, officially, lost

Stijn Verhoeff

Met het boek ‘Lapon d’une Renne, Voyages into the Arctic Regions’ bestudeert Stijn Verhoeff de huidige trend van het digitaliseren van boeken.

De geschiedenis van poolreizen is hierbij het uitgangspunt. In de tentoonstelling en video performance gaat Stijn Verhoeff verder in op onderzoek in het noordpoolgebied en het interpreteren en herschrijven van geschiedenis.

Ooit was het noordpoolgebied voor ons nog blank en leeg. Sommigen noemden het terra incognita, anderen beweerden dat er een magnetische berg stond waarvandaan vier rivieren de oceanen met water vulden. Talrijke ontdekkingsreizen vonden er plaats en brachten het gebied in kaart. De Noordpool werd vastgelegd en verankerd in verhalen en boeken. Nu, aan het begin van de 21ste eeuw, wordt deze geschiedenis onder de scanner gelegd. Menig boek uit bibliotheken wereldwijd wordt uit de kast getrokken en omgezet in ééntjes en nulletjes. In dit digitaliseringsproces gaat echter regelmatig wat mis: afbeeldingen vervagen, onverwachte kleuren verschijnen, pennenkrabbels worden onderdeel van het origineel.

Het boek Lapon d’une Renne, Voyages into the Arctic Regions gaat in op de verschuivingen die er in het digitaliseringsproces plaatsvinden. Met behulp van zo’n 100 E-boeken brengt Stijn Verhoeff de geschiedenis van het noordpoolgebied in een nieuw perspectief. Het boek is het resultaat van een onderzoeksreis door de archieven van het internet en stelt op poëtische wijze de digitalisering van kennis ter discussie. Tegelijkertijd viert het de ongrijpbare resultaten die ontstaan.

Op de tentoonstelling ‘We are now, officially, lost’ zullen verschillende series prints te zien zijn. Tijdens de opening presenteert Stijn Verhoeff om 21.00 uur een video performance over archeologie en het Noordpoolgebied. Deze performance bestaat uit verschillende sprekers en onderwaterbeelden van duikers die een houten scheepswrak onderzoeken.

Stijn Verhoeff (Amsterdam, 1981) ontwikkelde 'Lapon d’une Renne, Voyages into the Arctic Regions' als onderzoeker aan de Jan van Eyck Academie, postacademisch instituut voor research en productie in beeldende kunst, design en theorie.‘Het boek is gedurende de tentoonstelling verkrijgbaar voor € 25,-bij W139. Na de tentoonstelling is het in reguliere boekwinkels te verkrijgen.

Lapon d'une Renne, Voyages into the Arctic Regions
Hardcover met stofomslag
128 pagina's
20 x 30 cm
kleur en zwart-wit
Nederlands en Engels ISBN: 978-90-72076-54-0
Uitgegeven en gedistribueerd door Jan van Eyck Academie