23 Oct – 7 Nov 1999

Spreek Slechts Een Woord

Thomas Buxo, Loek Geradts, Gosse van der Leij, Huig van der Plas, Nienke Rooijakkers, Carolien Scholtes
(This text is only available in Dutch)

‘Spreek slechts één woord’ is een opstelling waarin theater en beeldende kunst samenkomen. Theaterregisseur Nienke Rooijakkers selecteerde vier teksten met een sterke nadruk op taal: korte scènes van grootheden als Handke, Pinter, Becket en Van Ostaijen.

Previous 1 /  Next
(This text is only available in Dutch)

Ter interpretatie hiervan zocht ze verschillende acteurs. Samen met vormgever Carolien Scholtes werd bij iedere tekst tevens een kunstenaar/ vormgever uitgenodigd een beeld te verzorgen. Zonder te illustreren raken de werken aan de onderlaag van de verschillende teksten. Door de geënsceneerde tekst met de uiteenlopende kunstwerken te combineren wordt niet alleen de ratio geprikkeld, maar ook een appèl gedaan op de zintuigelijke waarneming van de toeschouwer.

In W139 is ‘Spreek slechts één woord’ te zien als installatie. Carolien Scholtes paste haar decorontwerp aan voor een museale omgeving. Bij de werken zijn de daarbij behorende teksten zacht over speakertjes te horen. Door elkaar heen worden de vier teksten een geluidsdecor; geroezemoes waarbij af en toe flarden van gesprekken zijn op te vangen. Alleen wanneer je de werken van dichtbij bekijkt zal de daarbij behorende tekst op zichzelf te horen zijn. Op zondag 31 oktober zullen de scènes doorlopend door de drie acteurs live gespeeld worden.