Friday 19 Jun 1998

Ned Space

Juul Hondius, Kuno Terwindt
(This text is only available in Dutch)

Sinds het ontstaan van de mensheid, kent hij de fundamentele behoefte om zijn omgeving te verkennen, zijn horizon te verbreden en zijn kennis te vergroten. Ruimte reizen zijn geboren uit deze menselijke eigenschap. Toch is het belang van ruimteonderzoek door de jaren heen veel meer geworden dan louter nieuwsgierigheid; het is een drijvende kracht achter de technologische ontwikkeling, het vergroten van wetenschappelijke kennis en economische vooruitgang.

Previous 1 /  Next
(This text is only available in Dutch)

Ruimtetechnologie heeft ons een scala aan toepassingen opgeleverd, die iedere dag door de mens gebruikt worden.

NED Space, de Nederlandse ruimtevaartorganisatie, is actief betrokken bij deze ontwikkeling.

Opgericht in 1977 in Beverwijk, bracht NED Space al in 1979 haar eerste communicatie-satteliet in de ruimte, de NED Sat.-1. In 1986 lanceerde NED Space de Lelie- A raket en bracht daarmee haar eerste planetaire sonde in de ruimte. Deze sonde is nu ruim 12 jaar onderweg naar haar uiteindelijke bestemming: de planeet Pluto.

Na jarenlange intensieve voorbereiding staat de Nederlandse-en internationale ruimtevaart aan de vooravond van een historische gebeurtenis. Op vrijdag19 juni 1998 21:18 uur, zullen de eerste beelden vanuit het Bever- 1 ruimtevoertuig van het oppervlak van de planeet Pluto te zien zijn.

Graag nodig ik u uit om bij deze gebeurtenis aanwezig te zijn in het W139 Space Centre te Amsterdam.

Samen met u hopen wij op vrijdag 19 juni getuige te mogen zijn bij een, voor de aarde in het algemeen en Nederland in het bijzonder, historische avond.

Met het project Bever- 1 wordt voor ons een droom werkelijkheid.

Namens NED Space,

dhr A.P.M. Bakker

president-directeur NED Space